Index Vakbarát Hírportál

Az új abortusztörvényt az esemény utáni tabletták korlátozott eladása követi

2022. június 28., kedd 19:53

Az amerikai gyógyszertárláncok korlátozzák a sürgősségi fogamzásgátló tabletták vásárlását, miután az amerikai Legfelsőbb Bíróság eltörölte az abortuszt legalizáló Roe kontra Wade törvényt.

Egyes nagy gyógyszeráruházláncok vásárlónként három tablettára korlátozzák a sürgősségi fogamzásgátló tabletták vásárlását – erősítették meg a cégek képviselői a CNN-nek.

A megnövekedett kereslet miatt jelenleg a Plan B fogamzásgátló tabletta vásárlását vásárlónként három darabra korlátozzuk

– mondta Alicja Wojczyk, a Rite Aid külső kommunikációért felelős vezető menedzsere. Bár a CVS-nek bőséges készlete van a Plan B-ből és az Afterából – a sürgősségi fogamzásgátlás két típusából –, a vállalat vásárlónként háromra korlátozza az eladást „az egyenlő hozzáférés és a boltok polcain lévő egységes kínálat biztosítása érdekében” – mondta Matt Blanchette, a CVS gyógyszerkereskedő kommunikációs vezetője.

Több amerikai állam tiltakozik

A sürgősségi fogamzásgátlás az Amerikai Szülész-nőgyógyászok Szakmai Szövetsége szerint csökkenti a védekezés nélküli szex utáni terhesség esélyét. Többek között azután veszik be, hogy elfelejtettek több fogamzásgátló tablettát bevenni, vagy miután az óvszer elszakadt vagy leesett. A sürgősségi fogamzásgátlásra vonatkozó vásárlási korlátozásokat azután vezették be, hogy a Legfelsőbb Bíróság pénteken hatályon kívül helyezte a Roe kontra Wade törvényt, amely engedélyezte a terhességmegszakítást. Több állam azonnal lépett az abortusz betiltása ellen.

A sürgősségi fogamzásgátlás (SF) használata nem okoz abortuszt. Az abortusz véget vet egy meglévő terhességnek. Az SF megakadályozza a terhesség kialakulását. Az SF-t közvetlenül vagy a védekezés nélküli szexuális együttlét után mielőbb kell használni ahhoz, hogy hatékony legyen. Nem működik, ha a terhesség már bekövetkezett

– mondta a szülész-nőgyógyászok szakmai szövetsége.

A tabletták, például a Plan B és az Aftera a sürgősségi fogamzásgátlás egyik típusa. Egyesek kaphatók recept nélkül az Egyesült Államokban, mások vénykötelesek. 

(Borítókép: Plan B fogamzásgátló tabletta. Fotó: Darin Oswald / Idaho Statesman / Tribune News Service via Getty Images)

Rovatok