Index Vakbarát Hírportál

Húsz év börtönbüntetést kapott a négy lány beszervezéséért a milliárdos pedofil segítője

2022. június 28., kedd 21:28

Húsz év börtönbüntetésre ítélték Ghislaine Maxwellt, aki Jeffrey Epsteinnek segíthetett fenntartani a kiskorú szexrabszolgákból álló hálózatát.

Ghislaine Maxwell bűnösségét már tavaly decemberben kimondta a bíróság, de akkor még nem hoztak döntést. Az ítélet szerint a nő 1994 és 2004 közt négy kiskorút szervezett be akkori párja, Jeffrey Epstein hálózatába.

Arról, hogy milyen büntetést kapjon, kedden tartották az utolsó tárgyalást. Ennek fordulata volt az, hogy Ghislaine Maxwell önmagát is Jeffrey Epstein áldozataként akarta beállítani.

Úgy fest, hogy vallomása nem hatotta meg a manhattani ítélőszéket, amely helyi idő szerint kedd délután

húsz év börtönbüntetésre, valamint 750 ezer dolláros bírság megfizetésére ítélte a hatvanéves nőt.

„Az ítélet erős üzenetet küld arról, hogy senki sem áll a törvények felett, és hogy sose késő igazságot tenni” – írták az indoklásban, amelyben azt is rögzítették, hogy Ghislaine Maxwell több éven át segített Jeffrey Epsteinnek abban, hogy kiskorúakat – köztük esetenként 14 éves lányokat – zsákmányoljon ki. 

Mindeközben az ítéletet felolvasó bíró – a nő keddi védekezésére reagálva – azt is leszögezte:

Miss Maxwellt nem [Jeffrey] Epstein helyett ítéltjük el, hanem a saját szerepe miatt. 

Fellebbez az ítélet ellen, de nem biztos, hogy jól jár vele 

Ghislaine Maxwell még megpróbálhat fellebbezni, és úgy fest, hogy ez megtörténik, ugyanis az ítélethozatal után nem sokkal az ügyvédje ezt mondta a bíróság előtt:

Kérdés, hogy megéri-e, mivel korábban ennél jóval súlyosabb ítéletekről volt szó az ügyben. Decemberben például az is felvetődött, hogy akár nyolcvan évet is kaphat, ehhez képest már csak harmincévnyi börtönbüntetést kértek rá az ügyészek. Mindemellett még a keddi tárgyaláson is volt olyan áldozata a nőnek, aki kevesellte a büntetést. 

Ghislaine-nek a börtönben kellene meghalnia azért a pokolért cserébe, amelyen keresztülmentem az utóbbi 17 évben

– mondta Sarah Ransome, Maxwell egyik áldozata. 

Emlékezetes, hogy Jeffrey Epstein 2019-ben végzett magával egy börtönben, miközben a tárgyalására várt ugyanebben az ügyben.

Ha ön is úgy érzi, segítségre lenne szüksége, hívja a krízishelyzetben lévőknek rendszeresített, ingyenesen hívható 116-123-as vagy 06 (80) 820-111-es telefonszámot. Kérjük, olvassa el ezt az oldalt! Amennyiben másért aggódik, ezt az oldalt ajánljuk figyelmébe.

(Borítókép: Ghislaine Maxwell 1991. november 7-én. Fotó: Mathieu Polak / Sygma / Sygma via Getty Images)

Rovatok