Index Vakbarát Hírportál

A Biden-kormány szerint Ukrajna biztosan lemondhat egyes területeiről

2022. június 28., kedd 21:26

Egyre kevesebb reményt fűznek a Fehér Ház tisztségviselői ahhoz, hogy Ukrajna képes lesz visszaszerezni azokat a területeket, amelyeket az orosz haderő az elmúlt négy hónap alatt elfoglalt – írja bennfentes információkra hivatkozva a CNN.

A CNN értesülései szerint a Biden-kormány tagjai egyre biztosabbak abban, hogy hiába az egyre jobb fegyverek, Ukrajna akkor sem tudja visszafoglalni az oroszok által megszállt területeit. 

Joe Biden tanácsadói azon vitatkoznak, hogy mennyire hívhatnák az ukránok győzelemnek, ha

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök végül országa jelentős területéről kényszerülne lemondani.

A tisztviselők nyomatékosították, hogy az Egyesült Államok továbbra sem buzdítja arra az ukrán államfőt, hogy a béke érdekében mondjon le a területeiről, azonban úgy vélik, meg lehet akadályozni, hogy Ukrajna végül területeket veszítsen egy oroszokkal kötött megállapodás miatt. 

Állításuk szerint még arra is van remény, hogy Ukrajna egy ellentámadással még ebben az évben visszaszerezhet területeket, ám ez attól függ, hogy a nyugati országok mekkora támogatást nyújtanak. Hozzátették, hogy Ukrajna hivatalosan legalább 48 rakétarendszert kért az Egyesült Államoktól, de a mai napig csak nyolcat ígért neki a Pentagon.

Ukrajna gyorsabban használja el lőszereit, mint ahogy a támogatás érkezik

Az adminisztráció a múlt héten újabb 450 millió dolláros biztonsági támogatást jelentett be Ukrajnának, beleértve további rakétakilövő rendszereket, tüzérségi lőszert és járőrhajókat. Az Egyesült Államok várhatóan a héten jelenti be, hogy egy fejlett föld-levegő rakétavédelmi rendszert, az úgynevezett NASAMS-ot vásárolt az ukrán haderő számára. Biden a hónap elején egy beadványában jelezte, hogy elkötelezett amellett, hogy Ukrajnát segítse a csatatéren, hogy befolyása legyen az Oroszországgal folytatott tárgyalásokban.

A hangulat azonban az elmúlt hetekben megváltozott, mivel a donbászi előrenyomulást megakadályozni akaró küzdelemben elképesztő csapatveszteséget szenvedett el, ami akár száz katonát is jelent naponta. Az ukrán erők is gyorsabban használják el a felszereléseiket és lőszereiket, mint ahogy a Nyugat biztosítani tudja.

Egy amerikai katonai tisztviselő és egy, a nyugati hírszerzést ismerő forrás egyetértett abban, hogy

nem valószínű, hogy Ukrajna képes lesz összeszedni azt az erőt, amely a harcokban elvesztett teljes terület visszaszerzéséhez szükséges.

A források szerint a jelentős ellentámadás több fegyvert és kiképzést igényelne, de Oroszországnak ennyi idő alatt lehetősége nyílik haderejének feltöltésére, így ennek működésére sincs garancia.

A CNN hozzátette, hogy hiába a növekvő szkepticizmus, még mindig vannak a Fehér Házban olyanok, akik úgy gondolják, hogy Ukrajna fölülmúlhatja a várakozásokat, ahogy tették ezt a háború elején, amikor visszaverték a Kijev elleni orosz támadást. 

(Borítókép: Orosz támadásban lerombolt lakóépület maradványai a dél-ukrajnai Odesszában 2022. június 27-én. Fotó: MTI / EPA)

Rovatok