Index Vakbarát Hírportál

Csaknem kétszázezer forintos pénzbüntetést kaphatnak a fodrászok, ha kétszer samponoznak

2022. június 28., kedd 18:00

Egy olasz város polgármestere megtiltotta a fodrászoknak és borbélyoknak, hogy kétszer samponozzák be ügyfeleik haját, hogy vizet spóroljanak az elmúlt évtizedek egyik legsúlyosabb szárazsága idején.

Carlo Gubellini, az Emilia-Romagna régióban, Bologna közelében fekvő Castenaso polgármestere szerint naponta több ezer liter vizet pazarolnak el a dupla hajmosással és öblítéssel, amelyről sok fodrász úgy véli, hogy előnyös.

Vélhetően ő az egyetlen polgármester Olaszországban, aki ilyen intézkedést hozott, amely ellenőrzésekkel és akár ötszáz eurós (körülbelül kétszázezer forintos) bírsággal is járhat a szabályt megszegő szalonok számára, mivel Olaszország az intenzív, elhúzódó hőhullám idején a szárazság ellen küzd. A 16 ezer lakosú Castenasóban tíz fodrászat és borbélyüzlet működik.

Húsz liter víz folyik el a hajmosással

„Ha megszorozzuk az egyes ügyfelek által felhasznált vízmennyiséget, akkor napi több ezer literről beszélünk” – mondta Carlo Gubellini.

Castenaso kicsi. Képzeljük el, mit jelent ez a nagyvárosok vízfogyasztása szempontjából. Szombaton adtuk ki a rendeletet, tekintettel arra, hogy a fodrászok vasárnap és hétfőn zárva vannak, hogy bőven legyen idejük alkalmazkodni

– mondta az olasz polgármester a Guardian szerint. Az intézkedés irányelveit kísérő kézikönyv szerint egy nyitott csapból percenként 13 liter víz folyik, és legalább húsz liter kell ahhoz, hogy valaki kétszer öblítse ki a haját. Gubellini szerint a szeptember végéig érvényben lévő szabály jól bevált, a rendeletnek nem elnyomó célja van. Gubellini elmondta, hogy reméli, hogy az intézkedésen még annak lejárta előtt tudnak finomítani, de hangsúlyozta, hogy a helyzet valóban riasztó.

Más olasz városok polgármesterei is vízadagolási intézkedéseket vezettek be, többek között Milánóban, ahol lekapcsolták a nyilvános szökőkutakat. Az észak-olaszországi régiók szenvednek a legjobban Olaszország leghosszabb folyója, a hosszan tartó szárazsága miatt, miután télen kevés eső és hó esett.

Rovatok