Index Vakbarát Hírportál

Trump tudta, hogy a Capitoliumot megrohamozóknál fegyver van

2022. június 29., szerda 06:29

Folyamatosan zajlanak a meghallgatások a Capitolium ostromával kapcsolatban. Egy volt fehér házi alkalmazott most azt állítja, hogy Donald Trump tisztában volt azzal, hogy a Capitoliumot megostromló híveinél fegyver is van.

Cassidy Hutchinson, Mark Meadows korábbi fehér házi kabinetfőnök volt munkatársa állította ezt a képviselőház illetékes bizottsága előtt kedden. Hutchinson vallomása szerint ez azt jelenti, hogy Donald Trump és a legbizalmasabb stábtagjai pontosan tudták, hogy a választási eredmények miatt kirobbant tüntetés erőszakos fordulatot vehet – írja a Guardian

A Capitolium január hatodikai ostromát vizsgáló bizottság feladata az, hogy megvizsgálja az elnök szerepét a zavargások kitörésében. Hutchinson az első, aki első kézből tudott beszámolni a támadás előtti órákban a Fehér Házban uralkodó hangulatról, és egyértelműen az elnök felelősségére mutatott rá.

Meadows volt segédje azt mondta, több vezető tisztségviselő is felhívta a figyelmet arra, hogy kezdik elveszíteni az irányítást a Trump melletti nagygyűlés fölött, de a kabinetfőnökök nem vették komolyan a lehetséges erőszakot. 

Hutchinson beszámolója szerint Donald Trumpot is figyelmeztették arra, hogy a támogatóinak egy részénél fegyver van, ő azonban arra utasította a személyzetet, hogy távolítsák el a biztonsági berendezéseket. Többször is kijelentette az őt figyelmeztetőknek: 

Nem azért vannak itt, hogy engem bántsanak. 

A Capitolium ostroma alatt öten vesztették az életüket. Az Index Donald Trump tárgyalásairól szóló cikkeit itt és itt találja.

Rovatok