Index Vakbarát Hírportál

Külföldre utazók, figyelem, összegyűjtöttük az autópályadíjakat

2022. június 30., csütörtök 17:50

A 2022-es autópályadíjak nem egységesek, minden országban más árat kell fizetni, de az is előfordul bizonyos országokban, hogy nincs útdíj az autósok számára.

A beinduló üdülési szezonban sokan utaznak autóval Magyarországról a szomszédos országokba, számukra hasznos információ, hogy a nyaralás célpontjai felé vezető úton mennyit és milyen módon fizethetnek az autópálya-használatért.

A https://e-autopalyamatrica.hu/ a felhasználók kérdéseit, visszajelzéseit is figyelembe véve összegyűjtötte a nyári utazások legnépszerűbb – összesen mintegy két tucat – célországainak autópályadíj-fizetéssel összefüggő alapvető tudnivalóit. A népszerű célországokban érvényben lévő utazási korlátozásokat is kilistázták.

Minden országban más az ára

A körképből az OTS szerint kiderül: tulajdonképpen nincs két olyan ország, ahol ugyanannyit kellene fizetnünk az autópályák használatáért, ám korántsem a hazai úthasználati jogosultság a legdrágább. A díjak beszedését alapvetően két módon oldják meg: matricás (időalapú) és kapus rendszerrel. Utóbbi általában jóval drágább, és bizonyos időszakokban komoly torlódások is kialakulnak, elég, ha a nyáron gyakorta beduguló horvát autópályákra gondolunk.

Ingyenes az autóút használata

Bizonyos országokban egyes szakaszokon nem kell útdíjat fizetni, más államokban pedig egyáltalán nem:

(Borítókép: Autópálya Ausztriában Olaszország felé 2020. június 3-án. Fotó: Karl-Josef Hildenbrand/picture alliance via Getty Images)

Rovatok