Index Vakbarát Hírportál

Elkezdték a Boeing repülőgépgyártás felügyeletének átvizsgálását

2022. június 30., csütörtök 13:35

Az amerikai közlekedési minisztérium megkezdte annak az átvilágítását, hogy miként felügyelte a szövetségi légügyi hivatal (FAA) a Boeing 737-es és Boeing 787-es repülőgépek gyártását – írja az MTI.

A minisztérium közleménye szerint az ellenőrzést azért kell megtenni, mert felmérésre van szükség, hogy az FAA hogyan felügyelte a gyártásnál felvetődő problémák felismerését és megoldásukat, valamint az alkalmazottakra nehezedő nyomással kapcsolatos panaszokra adott válaszokat.

A minisztérium megjegyezte, hogy „2019-től számos kérdés merült fel a Boeing 737-es és Boeing 787-es repülőgépek gyártásával kapcsolatban”. Emiatt az amerikai törvényhozók azt kérvényezték, hogy kezdjék meg annak ellenőrzését, hogy az FAA miként végezte a gyártás felügyeletét.

A Boeing 737 MAX közlekedését felfüggesztették két baleset után. 2019. március 10-én az Ethiopian Airlines egyik Boeing 737 MAX 8-as repülőgépe lezuhant Etiópiában, 157 ember halálát okozva. 2018. október 29-én 189 ember esett áldozatul, amikor a Lion Air hasonló típusú repülőgépe lezuhant Indonéziában. 

A Boeing vezetése ezt követően elismerte, hogy mindkét esetben a meghibásodott átesésvédelmi rendszer (MCAS) okozta a repülőgépek lezuhanását. Ezt követően számos ország felfüggesztette az ebbe a sorozatba tartozó repülőgépek üzemeltetését.

Az Index repülőgép-szerencsétlenségekről szóló cikkét itt találja. A halálos balesetet okozó repülőgépszerencsétlenség pilótáját márciusban felmentették. A cég a repülőgépszerencsétlenségek miatt átmenetileg abbahagyta a repülőgépek gyártását 2019-ben.

Rovatok