Index Vakbarát Hírportál

A brit parlamenti képviselők a menopauza-gyógyszerek hiányára hívták fel a figyelmet

2022. június 30., csütörtök 09:43

A brit parlament néhány férfi képviselője a menopauza által okozott hőhullámokhoz hasonló érzetet keltő mellényt viselt a parlamentben, hogy így felhívja a figyelmet a hormonpótló kezelések termékeinek akut hiányára.

A képviselők vulkanikusnak és nagyon kényelmetlennek írták le azt az érzetet, amelyet a mellénybe épített elektromos párnák előidéztek testükben. Ez az az érzet, amellyel a nők a ciklusok végleges megszűnésekor gyakorta küzdenek.

A menopauza tüneteit a női nemi hormonok termelődésének csökkenése eredményezi. A legtöbb panaszt ilyenkor éppen a hőhullámok okozzák.

Az Egyesült Királyságban az elmúlt néhány hónapban akut hiánytermékké váltak a menopauza tüneteinek enyhítésére kifejlesztett, hormonpótló gyógyszerek. A parlament menopauza-munkacsoportja által szervezett esemény erre a gyógyszerhiányra hívta fel a figyelmet.

A széles körben tapasztalható gyógyszerhiány miatt megszaporodott az internetes rendelések száma is, de szakemberek arra hívják fel a figyelmet, hogy az interneten rendelt gyógyszerek megbízhatósága bizonytalan, és áraik is magasak.

„Képzeld el, hogy éppen beszédet mondasz a képviselőházban, és egyszer csak hőhullám kap el” – mondta Iain Duncan Smith, a Konzervatív Párt korábbi vezetője, miközben a mellényt viselte. „Ha nekünk férfiaknak kéne ilyennel megbirkóznunk, nagyon sokat panaszkodnánk” – tette hozzá mosolyogva a Guardian tudósítása szerint.

Rovatok