Index Vakbarát Hírportál

Bokorban bujkált az embercsempész, miután 53 bevándorló holtteste volt a teherautójában

2022. június 30., csütörtök 10:50

Embercsempészettel vádolják a Texasban elhagyatottan talált teherautó sofőrjét, aki azt a járművet hagyta maga mögött, amelyben 53 holttestet találtak.

Homero Zamorano bevándorlónak adta ki magát, miután egy bokorban találták meg a teherautó közelében a texasi San Antonióban, és a rendőrség letartóztatta – írja a BBC.

A tragédiában 53 ember halt meg, sokan hőgutában és kiszáradásban, miután a rekkenő hőségben, víz nélkül bezárták őket a teherautóba. Ez az Egyesült Államok történetének leghalálosabb emberkereskedelmi incidense.

A mexikói bevándorlási hivatal vezetője szerint a texasi sofőr megpróbálta magát a túlélők egyikének kiadni, amikor a rendőrség megtalálta. Egy másik gyanúsítottat, Christian Martinezt összeesküvés vádjával letartóztatták, miután a sofőr telefonja bizonyítékokat mutatott.

Halálbüntetést is kaphat

Az amerikai igazságügyi minisztérium bejelentette, ha elítélik a két férfit életfogytiglani börtönbüntetésre, esetleg halálbüntetésre számíthatnak. Két további gyanúsítottat is letartóztattak lőfegyverrel kapcsolatos bűncselekmények miatt, akik kapcsolatban állnak azzal a címmel, ahol a teherautót regisztrálták.

A mentőegységek hétfő este érkeztek ki egy San Antonio melletti elszigetelt útra, ahol 46 holttestet találtak az elhagyott járműben, amelynek ajtajai nyitva voltak. 16 embert kórházba szállítottak, akik közül heten meghaltak. A teherautóban, amelyet csak azután találtak meg, hogy egy közeli építőmunkás segélykiáltásokat hallott, a mentők kiérkezésekor egyik bevándorló sem volt magánál.

A tragédia helyszínén, az amerikai–mexikói határtól 250 kilométerre északra emlékművet emeltek.

A teherautóban lévőket egy csípős anyaggal megszórva találták – tették hozzá a tisztviselők –, ami része annak a módszernek, amelyet egyes embercsempészek alkalmaznak, hogy elfedjék az emberek szagát, és elkerüljék, hogy a kutyás járőrök a nyomukra bukkanjanak.

Rovatok