Index Vakbarát Hírportál

Újabb újságírót lőttek agyon Mexikóban

2022. június 30., csütörtök 09:32

Antonio de la Cruzt szerdán lőtték le ismeretlen elkövetők a Ciudad Victoria városában található háza közelében – jelentette az Expreso című helyi lap, amelynek dolgozott. A férfi belehalt a támadásba.

A Twitteren közölte Jesús Ramírez mexikói kormányszóvivő, hogy de la Cruz felesége és lánya is megsebesült a merényletben – írja az MTI. Francisco Cabeza de Vaca, Tamaulipas mexikói tagállam kormányzója szerint az orvosok a lány életének megmentésén fáradoznak. 

A Milenio című lap úgy számolt be a történtekről, hogy 

támadók motorokról nyitottak tüzet a család autójára. A helyi sajtó értesülései szerint újságírói tevékenysége mellett de la Cruz a Polgárok Mozgalma (Movimiento Ciudadano) nevű párt szóvivői tisztségét is betöltötte. 

De la Cruz volt idén a tizedik újságíró, akit megöltek Mexikóban. A Riporterek Határok Nélkül nevű nemzetközi jogvédő szervezet szerint a latin-amerikai ország az egyik legveszélyesebb hely a világon a sajtóban dolgozók számára.

Az országban a legtöbb gyilkosságot a kábítószer-kereskedelemmel kapcsolatban követik el, az újságírók pedig azért vannak veszélyben, mert beszámolnak ezekről az ügyekről, de a korrupciós ügyek feltárása is hasonló következményekkel járhat. Civil szervezetek adatai szerint az újságírók gyilkosainak több mint 90 százaléka büntetlen marad.

Rovatok