Index Vakbarát Hírportál

Böjte Csaba: Mi is kaptunk volna néhány év börtönt, ha bűnösek lennénk

2022. július 1., péntek 18:11

Ha ők maguk is bűnösek lennének, akkor a román bíróság már elítélte volna őket – mondta Böjte Csaba arról a gyermekbántalmazási botrányról, amely Dévai Szent Ferenc Alapítvány gyermekotthonában történt. Mindeközben kiderült, hogy belső vizsgálatot indult az ügyben.

Korábban már megírtuk, hogy egy, a Dévai Szent Ferenc Alapítvány intézményeiben dolgozó nevelő 2007 és 2011 között kiskorúak ellen kétrendbeli nemi erőszakot követett el. Az ügyben nemrég a Csíkszeredai Bíróság hozott ítéletet, amely első fokon 30 évre ítélte az elkövetőt.

Az eset után az alapítvány vezetője, Böjte Csaba szerzetes azt mondta: az eset példa nélküli, és azon vannak, hogy mindez ne fordulhasson elő még egyszer. Most kiderült, hogy e célból

belső vizsgálatot indítottak a gyermekbántalmazások miatt.

Erről Urbán Erik, a ferences rend erdélyi tartományfőnöke számolt be, miközben azt mondta az erdélyi római katolikusok portáljának, hogy rendszeresen konzultált az ügyről Böjte Csabával. Teljes mértékben az állami törvények, a rendőrségi kivizsgálás során a nyomozók, a bírósági fázisban az ügyvéd rendelkezései szerint jártak el, alávetették magukat a szükséges eljárásnak, mindemellett szükségét látják annak, hogy levonják a konzekvenciákat, és nagyobb elővigyázatossággal járjanak el a jövőben.

Egyetlen, eléggé el nem ítélhető bűnös gaztettei a harminc év minden napjának minden jó cselekedetét, sok ártatlan, önzetlen ember áldozatos munkáját, a felépített védőháló egészét nem teheti semmissé

– mondta Urbán Erik.

Böjte Csaba: Mi is börtönbüntetést kaptunk volna már

A román hatóságok nagyon alapos vizsgálatot végeztek az ügyben, és igyekeztek a bűnügy minden egyes apró részletét feltárni – mondta Böjte Csaba nemrég a Mandinernek. Hangsúlyozta: a bíróság által elítélt nevelő, K. Sz. magányos elkövető volt. 

Ha csak egy kicsit is sárosak lettünk volna, a román hatóságok nekünk is adtak volna egy pár évet!

fogalmazott a ferences szerzetes.

Ha ön jogellenes vagy kiskorúakra káros tartalommal találkozik, olvassa el a témáról szóló cikkünket, és használja a cikk végén található bejelentőfelületet!

Vészhelyzetben hívja a 112-es számon a Segélyhívót!

Ha önt vagy ismerősét erőszak éri a kapcsolatában, vagy ha valakiről úgy véli, emberkereskedelem áldozata lett, akkor hívja az Országos Kríziskezelő és Információs Telefonszolgálatot a belföldről ingyenes 06-80-20-55-20-as számon.

A NANE Egyesület bántalmazott nőknek és gyermekeknek szóló segélyvonala szerda kivételével minden hétköznap 18 és 22 óra között ingyenesen hívható a 06-80-505-101-es telefonszámon.

Rovatok