Index Vakbarát Hírportál

Boris Johnson semmiképp sem akar előrehozott választásokat

2022. július 1., péntek 13:05

Boris Johnson kizárta az előrehozott választások kiírásának lehetőségét az Egyesült Királyságban, és azt nyilatkozta, hogy mindenképp véghez akarja vinni a programját.

Boris Johnson kijelentette, hogy nem fog előrehozott választásokat kiírni, bár korábban terjengtek pletykák erről a lehetőségről – írja a Bloomberg.

A brit miniszterelnök az LBC rádiónak adott pénteki interjúban arra a kérdésre, hogy nevetséges-e az előrehozott választások ötlete, azt válaszolta: „Teljes mértékben.”

Hozzátette:

Nekem az a feladatom, hogy beszéljek a kormány programjáról, a politikáról, az Egyesült Királyságról, arról, hogy miként oldjuk meg a megélhetési költségekkel kapcsolatos problémákat, a megélhetési válságot, illetve hogy beszéljünk mindarról, amit az Egyesült Királyság gazdaságának megerősítése érdekében teszünk.

Boris Johnson szerint az a legfontosabb, hogy az ország előrevitelének menetrendjéről tárgyaljanak.

Azt nem mondta meg, hogy két éve vagy két hónapja van-e még hátra miniszterelnökként, de kiemelte, hogy „végrehajtja a pártja programját”.

A brit miniszterelnök közölte, hogy a bizalmi szavazáson aratott győzelmét követően új mandátumot kapott a Westminsterben, annak ellenére, hogy a képviselők 41 százaléka úgy döntött, távoznia kell. Megkérdezték tőle, hogy az országtól is kér-e új mandátumot, mire azt válaszolta, hogy ez az ötlet nem merült fel benne.

Mint megírtuk, Boris Johnson június elején 59 százalékos aránnyal megnyerte a képviselői bizalmi szavazást, melynek értelmében hivatalban maradhat és pártvezetői tisztségét is megtarthatja. A szavazást azután tűzték ki, hogy 54 konzervatív képviselő indítványt adott be Sir Graham Bradyhez, hogy nem bíznak Johnson vezetésében. Ez meghaladta a párt szabályzatában meghatározott küszöböt, amely a bizalmi szavazás kiírására vonatkozik.

Rovatok