Index Vakbarát Hírportál

Boris Johnson az Egyesült Királyság felbomlását kockáztatja

2022. július 1., péntek 19:17

Leo Varadkar, Írország miniszterelnök-helyettese azzal vádolta a brit kormányt, hogy az Egyesült Királyság felbomlását kockáztatja, és „sokkoló” baklövéseket követ el Észak-Írországgal kapcsolatban.

Írország miniszterelnök-helyettese azzal vádolja a brit miniszterelnököt, hogy „sokkoló” baklövéseket követett el a protokolltervezettel kapcsolatban. Az északír protokoll az Egyesült Királyság Európai Unióból történő kilépéséről (Brexit) szóló megállapodáshoz fűzött jegyzőkönyv, amely rögzíti, hogy 2021. január 1-jétől Nagy-Britanniára és Észak-Írországra számos esetben eltérő szabályok vonatkoznak annak érdekében, hogy fenntartsák az Ír-sziget belső határa, az ír–északír határ ellenőrzés nélküli átjárhatóságát.

Leo Varadkar szerint Boris Johnson kormánya antidemokratikus és tiszteletlen volt, tisztességtelenséggel és becstelenséggel vádolta. A vezető éles támadást intézett a BBC-nek adott csütörtök esti interjújában, pár nappal azután, hogy az észak-írországi protokolltörvény – amely felülírhatja a Brexit-megállapodást – áthidalta az első akadályt az alsóházban.

Írország lakosságának véleményét semmibe veszik

„Szerintem ez stratégiai hiba azok számára, akik meg akarják tartani az Uniót, mert ha továbbra is olyan dolgokat erőltetnek Észak-Írországra, amelyeket az emberek egyértelmű többsége nem akar, az azt jelenti, hogy még több ember fordul el az Uniótól. Ez furcsa politika egy olyan kormánytól, amely állítólag meg akarja védeni az Uniót – mondta Írország miniszterelnök-helyettese.

Varadkar, aki idén Micheál Martin utódja lesz a kormányfői székben, azt mondta: „megdöbbentőnek és nehezen elfogadhatónak” tartja, hogy a Downing Street egyoldalúan módosítani akarta a jegyzőkönyvet.

Amit a brit kormány most tesz, az nagyon antidemokratikus és tiszteletlen az észak-írországi emberekkel szemben, mert elveszi ezt a hatalmat a gyűléstől. Egy tisztességes kormány tiszteletben tartana egy olyan szerződést, amelyben megállapodott, és betartaná a nemzetközi jogot. Nem normális, hogy egy demokratikus kormány egy tisztességes országban aláír egy szerződést, majd megpróbál egy belföldi törvényt elfogadni, hogy felülírja azt

– mondta Varadkar, aki visszautasította Liz Truss brit külügyminiszter kijelentéseit, aki szerint az EU által javasolt megoldások súlyosbítanák a bürokratikus akadályokat. „Nos, nyilvánvalóan vannak olyan emberek, akik képesek azt mondani, hogy a négyzet az kör. Egyszerűen nem ez a tényállás” – értékelte a politikus.

Brandon Lewis északír miniszter azon kijelentésével kapcsolatban, miszerint a dublini kapcsolatok „nagyszerűek”, Varadkar azt mondta, „politikai életemben még soha nem láttam ilyen rossznak a kapcsolatokat. London nem akart együttműködni Dublinnal, Brüsszellel veszekedett, és Belfastban nem volt elfogulatlan”. Adrian O'Neill, Írország brit nagykövete cáfolta Truss véleménycikkét, amelyben megvédte a protokolltörvényt. Szerinte ez destabilizálná Észak-Írországot, mivel jogi és politikai vákuumot hozna létre.

(Borítókép: Boris Johnson. Fotó: Toby Melville – WPA Pool / Getty Images)

Rovatok