Index Vakbarát Hírportál

Ez a variáns a kánikulában is terjed, újra maszkot kell viselni a munkahelyeken Olaszországban

2022. július 1., péntek 14:05

Új egészségügyi szabály lépett életbe a munkahelyeken péntektől, amely ismét előírja a maszk használatát, miután Olaszországban is megemelkedett a koronavírussal diagnosztizált fertőzöttek száma az omikron-vírusvariáns BA.5 alváltozatának terjedése miatt.

A munkaügyi minisztérium, valamint a munkaadók és a munkavállalók érdekképviseletei között aláírt megállapodás értelmében ismét vissza kell venni az FFP2-es maszkokat a magánszektorban éppúgy, mint a közigazgatási munkahelyeken, illetve általában az állami szférában.

A rendelkezés október végéig érvényes.

Az előírás érvényes a zárt térben végzett munkára, például az irodákban, üzletekben vagy a gyárakban, valamint kültéren, többek között az éttermek teraszán, ha nem biztosított a legalább egyméteres biztonsági távolság. Az egészségügyi védőeszközt a munkaadónak kell biztosítania a dolgozók számára.

A munkahelyre történő belépéskor ismét megmérik a testhőmérsékletet, és 37,5 Celsius-fok felett a dolgozó nem léphet be. Ahol nincsen elég tér, így a menzákon és az öltözőkben, ismét csak korlátozott számban lehet bejutni.

A protokoll az egészségileg sérülékenyebbek számára további négy hónappal meghosszabbítja az otthoni munkavégzés lehetőségét, ennek feltételeiről a munkaadó egyeztet a dolgozói képviseletekkel.

Igyekszünk alkalmazkodni a járványhelyzet alakulásához

– nyilatkozta a megállapodás aláírásakor Andrea Orlando munkaügyi miniszter.

Külső térben februárban, beltérben május elsejétől törölték el a kötelező maszkhasználatot. Az üzletek eladói, a bárok pincérei, a taxisok és számos más munkahely dolgozói önként továbbra is viselték a maszkot. A tömegközlekedési eszközökön – kivéve a repülőkön – az FFP2-es típusú maszk kötelező szeptember végéig.

Az omikron-vírusvariáns BA.5 alváltozatának terjedése Olaszországban is megindult: az utóbbi egy hétben több mint ötven százalékkal emelkedett a regisztrált betegek száma. Az utóbbi két napban több mint 177 ezer új beteget szűrtek, de sokan otthon tesztelnek, nem fordulnak orvoshoz, és nem is jelentik a megbetegedésüket. Az aktív betegek hivatalos száma 770 ezer.

Az elmúlt 24 órában több mint egymillió új koronavírus-fertőzöttet azonosítottak világszerte. A koronavírus szövődményeibe 1437-en haltak bele egy nap alatt.

Az egészségügyi minisztérium figyelmeztetése szerint az utóbbi két évvel ellentétben

a mostani vírusvariáns a kánikulában is terjed.

A városok utcái, az idegenforgalmi látványosságok, strandok megteltek, és a közel negyvenfokos hőségben nehéz viselni a maszkot.

(Borítókép:  Alessio Coser / Getty Images)

Rovatok