Index Vakbarát Hírportál

A buliturizmus végében reménykednek Mallorcán

2022. július 2., szombat 13:01

A világjárvány okozta kétéves kiesés után a népszerű Mallorca szigetén abban bíztak: olyan nyaralókat vonzanak, akik nem csak bulizni szeretnének. A változás azonban nem következik be olyan gyorsan, mint remélték.

A spanyol Mallorca szigetének bizonyos részei már régóta arról ismertek, hogy vonzzák a német és brit partituristákat, akik a hazájukhoz képest melegebb éghajlaton mértéktelenül – erre nincs mértéktartóbb kifejezés – vedelnek.

Sehol másutt a szigeten nem látszik annyira a város turisztikai múltja és potenciális jövője, mint a Pare Bartomeu Salvà utcában – amely a német partituristák körében Sonka utca, németül Schinkenstrasse néven híresült el. Néhány kocsmában már vagy még a hajnal hasadásakor is dübörög a zene, és a focimezes férfiak az első vagy utolsó söreiket lökik le.

Néhány lépéssel odébb már méltóságteljesebb a helyzet. Itt a vendégek kényelmesen elvethetik magukat fehér szövetkárpitos fotelekben. Bratwurst, sült kolbász és sült krumpli helyett az éttermek a legfinomabb ínyencségeket szolgálják fel.

Juan Miguel Ferrer séfnél, a Palma Beach vállalkozói csoport elnökénél jobban senki nem szeretne tanúja lenni a sziget egyik legnépszerűbb turisztikai övezete, a Playa de Palma átalakulásának. Céljuk, hogy a Ballermann néven ismert koszos, lepukkant partizónát előkelő nevezetességgé alakítsák át. Korántsem könnyű feladat: a Ballermann két német szó ötvözete: a ballern a szlengben mértéktelen ivást, a Mann pedig férfit jelent.

A közelmúltban tapasztalható némi előrelépés után újabb hanyatlás következett be

nyilatkozta Ferrer a Deutsche Wellének, miközben a sétányon át a strand felé mutatott, ahol fiatal férfiak csoportjai söröztek a napon.

Hányás, vizelet és naptej szaga áradt szét a levegőben. A szemeteskukák túlcsordultak.

„Az elmúlt hetekben Playa de Palma olyanná vált, mint amilyen a járvány előtt volt” – mondta letörten Ferrer.

Business as usual – Mallorcán

Tavaly nyáron a konyhafőnök az ígéretes változások jeleit látta, amin maga is meglepődött. A járvány két évében kevés turista érkezett a szigetre. Miután újra engedélyezték a vendéglátóhelyek megnyitását, a szokásos bulituristák helyett más vendégkör jött – a legtöbben Németországból.

Voltaképpen csak 2026-ra tervezték a változást, de a járvány nyomán már tavaly nyáron megváltozott a helyzet.

„Az idén azonban újra a kiindulópontnál tartunk” – panaszolta Ferrer.

A garázda turisták visszatértek, és mindenki mást elriasztanak.

Mallorca politikusai, szállodatulajdonosai és vendéglátósai már egy ideje próbálnak véget vetni a mallorcai buliturizmusnak, és a Playa de Palmát igyekeznek kiváló minőséget nyújtó turisztikai célpontként népszerűsíteni – mindhiába.

Palma városa különböző rendeletekkel próbál véget vetni a nyilvános ivászatnak. A Baleár-szigetek kormánya korlátozta a szesz forgalmazását a boltokban, hasztalan.

„A rendőrségnek kellene felügyelnie, hogy a nyaralók betartják-e a szabályokat” – mondta Ferrer, aki hozzátette, hogy szabálysértések esetén azonnal be kellene vasalniuk a bírságokat.

A rendőrség azonban csak tétlen szemlélője a randalírozásnak.

A szabályozás csak kivételes esetekben teszi lehetővé, hogy a helyszínen 750 euróig (csaknem 300 ezer forintig) terjedő bírságot rójanak ki – magyarázta a rendőrség szóvivője. Elvégre kevés nyaraló tart magánál ekkora összegű készpénzt.

Következésképpen a Playa de Palma-i rendőrség munkája lényegében arra korlátozódik, hogy távolról figyeli a bulizókat, és csak végletes körülmények között avatkozik be.

Mallorca ettől függetlenül rekordméretű idegenforgalmi idényre készül. A szállodák kihasználtságát, a reptéri érkezéseket vagy a bérautó-foglalásokat tekintve minden mutató magasabb a járvány előtti, 2019-es nyári számoknál.

Ígéretes idény

„Két nagyon szövevényes év után learathatjuk a befektetések gyümölcsét. A nemzetközi kereslet élvonalában vagyunk” – dicsekedett Maria Frontera, a mallorcai szállodaszövetség elnöke.

„Az idény kezdete remekül sikerült. A turisták száma növekszik, mint ahogy a szigeten általuk elköltött összeg is” – egészítette ki Andreu Serra, a sziget tanácsának turisztikai igazgatója.

A mennyiség azonban önmagában már nem a mallorcai turizmus egyetlen mércéje. A szigeten magasabb színvonalú és hosszabb ideig tartó idegenforgalomban bíznak. Nemrég egy törvénnyel korlátozták a turistaszállások ágyszámát.

„Szilárdan hiszünk abban, hogy a gazdaság a csökkentett ágyszám ellenére is növekedhet a nagyobb hozzáadott érték megteremtésével” – mondta Iago Negueruela idegenforgalmi miniszter.

A szállodákat például a korszerűsítésre és a csillagszám növelésére ösztönzik.

Jelenleg több mint négyszáz négy- és ötcsillagos szálloda van a szigeten. Több mint kétszer annyi, mint tíz éve.

Ezzel párhuzamosan a fenntarthatóságot tűzték ki célul. Mallorca fővárosa, Palma lett az első spanyol város, amely korlátozta az egyszerre kiköthető sétahajók számát. Korábban bizonyos napokon akár hat hajó is horgonyzott egyidejűleg. Ilyenkor több mint tízezer utas özönlött az óvárosba, az ott élők legnagyobb bosszúságára.

Az iparági szakértők most a turisták egy másik csoportjára összpontosítanak: az amerikaiakra. A United Airlines közvetlen járatot indított Palma és New York City között. A helyiek remélik, hogy az új összeköttetés vonzza majd a kulturálisan tájékozott és jómódú látogatókat, akik kevésbé lesznek hajlamosak a nyilvános italozásra.

Egy másik intézkedéssel egy egész sor étterem betiltotta a „részeges turizmushoz” köthető ruházatot. A strandolóknak a szállodájukban kell átöltözniük, mielőtt belépnek ezekbe a létesítményekbe. Aki a felsőtestét nem takarja el, fürdőruhát vagy focimezt visel, azt nem szolgálják ki.

(Borítókép: Soeren Stache / picture alliance / Getty Images Hungary)

Rovatok