Index Vakbarát Hírportál

Joe Biden: A szövetségi kormány megvédi az abortusz miatt elutazó nőket

2022. július 2., szombat 20:26

Az Egyesült Államok Legfelsőbb Bíróságának döntése értelmében amerikai nők milliói veszítették el az abortuszhoz való alkotmányos jogukat. Az ítélet következtében egyes államok teljesen betilthatják a beavatkozást, ahogy a republikánus vezetésű államok sorra teszik is. Ám itt még nem áll meg a tiltás, több államban azt is szankcionálni kívánják, ha valaki egy lazább államba utazik elvégeztetni az abortuszát. Joe Biden kijelentette, hogy ezek a nők a szövetségi kormány védelmét élvezik.

A Legfelsőbb Bíróság döntése az egész világot felkavarta. Joe Biden, aki élesen bírálta az abortusz tiltását célzó javaslatot, virtuális találkozót tartott a demokrata államok kormányzóival, ahol annak az aggodalmának adott hangot, hogy egyes államok esetleg megpróbálják majd őrizetbe venni azokat a nőket, akik egy olyan államban tervezik elvégeztetni a műtétet, ahol az még legális – írja a BBC

Nem hiszem, hogy az emberek komolyan veszik, hogy ez meg fog történni. Pedig meg fog történni 

– hangsúlyozta. 

Joe Biden hozzátette azt is, hogy az amerikai kormány biztosítaná az abortusztablettákhoz való hozzáférést azokban az államokban is, ahol ez tilos. Csakhogy a szövetségi kormány beavatkozása további jogi kihívásokat szülhet, amelyek egyenesen a Legfelsőbb Bíróságig terjedhetnek – nyilatkozta Dr. Matthew Wilson, a Southern Methodist University politológiai szakértője a BBC-nek –, különösen akkor, ha a tagállamok úgy vélik, hogy a szövetségi kormány „aktívan azon fáradozik, hogy felforgassa és aláássa az állami törvényeket”.

Biden szerint csak a félidős választásokon elért demokrata győzelmek biztosítanának elég hatalmat a Kongresszusnak ahhoz, hogy visszaállítsa a szövetségi abortuszjogokat – ez november után dől majd csak el.   

Peter Bowes, a BBC Los Angeles-i munkatársa szerint sokan már attól tartanak, hogy az abortuszt korlátozó államokban a rendőrség megpróbálhat hozzáférni a keresési előzményekhez az után kutatva, hogy ki keresett rá abortuszklinikákra. Erre a Google annyit reagált, hogy következő hetekben megkezdik az erre vonatkozó információk törlését. 

Rovatok