Index Vakbarát Hírportál

Több városban is tiltakozás tört ki a Melillánál megölt afrikai bevándorlók miatt

2022. július 2., szombat 12:43

Több ezer ember tiltakozott Madridban, Barcelonában és Marokkóban amiatt, hogy 23 afrikai bevándorló életébe került, ahogy megpróbáltak átjutni a Marokkót és Melillát elválasztó kerítésen.

„Láttuk, hogy kíméletlenül meggyilkolták a jobb életet keresni próbáló afrikaiakat” – mondja a Karibu Egyesület főigazgatója, Nicole Ndongala.

Így olyan, mintha az emberek élete nem számítana, különösen a színes bőrüeké. Mind a marokkói, mind a spanyol kormány hibás. Tisztán látni a képmutatást, ami a világban létezik

– tette hozzá a főigazgató.

Az ügyben indított nyomozásban Pedro Sanchez spanyol miniszterelnök felajánlotta Madrid „teljes együttműködését”. A határőrök bevándorlók felé tanúsított erőszakos és megalázó bánásmódját az ENSZ és az Afrikai Unió is elítélte – írja a Washington Post

Június 25-én kétezer afrikai bevándorló rohamozta meg a Melillát és Marokkót elválasztó határkerítést, hogy bejusson az észak-afrikai spanyol enklávé területére. A tömeget marokkói rendőrök egy csoportja próbálta visszatartani, akikkel egy kétórás, heves összecsapás alakult ki. 

Melilla és Ceuta – Spanyolország másik apró észak-afrikai enklávéja – mágnesként vonzza a bevándorlókat, tekintve hogy az Európai Unió egyetlen szárazföldi határa Afrikával. 

Rovatok