Index Vakbarát Hírportál

Kiemelt szükség van a vendégmunkásokra Szerbiában

2022. július 2., szombat 17:12

Szerbiában hamarosan vendégmunkások segítségére lesz szükség a belgrádi buszok vezetéséhez, mivel az óriási munkaerőhiány hatalmas csapást mér a tömegközlekedésre.

A következő hónapban a hivatásos buszsofőrök mellett külföldi vendégmunkások vehetik át a volánvezető szerepet a belgrádi városi autóbuszokon – írja a vajdasági Szabad Magyar Szó. A szerbiai, magánszállítással foglalkozó vállalkozóktól származó információkra alapozva azt írják, hogy komoly tárgyalásokon vitatják meg a sofőrhiány lehetséges megoldásait. 

A munkaerőhiány egyik oka a tömeges felmondásokban keresendő, rengetegen távoztak ugyanis az állásukból. A közlekedés zavartalan működtetéséhez pedig kénytelen külföldről munkaerőt szerezni. Az utasszállító cégek az állam segítségét kérik a külföldről érkező sofőrök beiktatásában, akiknek vezetői engedéllyel és megfelelő tapasztalattal is rendelkezniük kell. 

A sofőrök a nyári menetrend alatt állnak majd munkába, ha minden a terv szerint halad. 

A probléma nem most kezdődött, már korábban szó esett arról, hogy a szerb munkaadók szerint 12 ezer hivatásos sofőr hiányzik az ágazatból. A sofőröknek a jelentős fizetésemelés ellenére sincs könnyű dolguk, mert a tanúsítványok megszerzéséhez szigorú szabályoknak kell megfelelni, ráadásul a tanfolyamért is elég mélyen a zsebükbe kell nyúlniuk. 

Rovatok