Index Vakbarát Hírportál

Heves esőzések, áradások, kiöntött folyók – vészhelyzetet hirdettek Sydney-ben

2022. július 3., vasárnap 13:23

Sydney külvárosainak több ezer lakosát szólították fel otthonuk elhagyására vasárnap, miután a heves esőzések miatt a vizek megemelkedtek, és a folyók kiöntöttek, amit a hatóságok életveszélyes vészhelyzetnek minősítettek.

A Meteorológiai Hivatal időjárási figyelmeztetést adott ki heves esőzések és hirtelen áradások, valamint óránként akár 90 kilométeres széllökések miatt Ausztrália legnépesebb városának partvidékén és Új-Dél-Wales állam más részein. A hatóságok közölték, hogy a Sydney nyugati részén lévő Warragamba-gáton az éjszaka folyamán kezdett kiáradni a víz.

Több külváros lakosait evakuálásra szólították fel a hatóságok a Bloomberg szerint.

Nem kell megvárni a figyelmeztetést

Steph Cooke katasztrófavédelmi miniszter szerint az embereknek nem kell megvárniuk, hogy felszólítsák őket a távozásra.

Ha kényelmetlenül érzi magát, vagy bizonytalan a körülményeit illetően, és van lehetősége arra, hogy korábban távozzon, ne feltétlenül várja meg az evakuálási parancsot

– mondta a miniszter. Az embereket arra kérték, hogy kerüljenek minden, nem feltétlenül szükséges utazást, beleértve a tömegközlekedést is, mivel egyes utak már víz alatt vannak, másokat pedig hirtelen áradás veszélye fenyeget. Egy vakmerő mutatványról tettek közzé videót, amint egy férfi a háztetőn áll az árvíz és heves eső közepette:

A mentőszolgálatok közölték, hogy az elmúlt 24 órában 29 árvízi mentést hajtottak végre, és Sydney nyugati részén több területen is megnyitották az evakuációs központokat. 

Rovatok