Index Vakbarát Hírportál

Észak-Macedónia EU-tagsága azon múlhat, hogy elismeri-e, a nyelve bolgár eredetű

2022. július 3., vasárnap 14:12

Észak-Macedónia 17 éve pályázik az uniós tagságra, amit Bulgária eddig folyamatos vétóval akadályozott. Az új bolgár kormány azonban három feltétel teljesítése mellett elállna a csatlakozás útjából, amit most az észak-macedón ellenzék utasít el.

A Szófiával kialakult patthelyzet miatt több tízezer, a kormány lemondását követelő tüntető gyűlt össze Szkopjéban. A tiltakozást az az ajánlat robbantotta ki, amelyet az Európai Unió soros elnökségét betöltő Franciaország tett: közvetítőnek ajánlkozott Bulgária és Észak-Macedónia között. 

A világon mindenkinek joga van az önrendelkezéshez, így a macedón népnek is joga van az önrendelkezéshez és ahhoz, hogy döntsön saját identitásáról

– nyilatkozta az esetről a Nemzeti Történeti Intézet professzora, Natasa Kotlar. 

Az új bolgár kormány három feltétel teljesítését kéri azért cserébe, hogy elálljon Észak-Macedónia uniós pályázásának útjából:

Az észak-macedóniai ellenzék, a jobbközép párt azonban hallani sem akar erről. Az érvük az, hogy Észak-Macedónia történelmét, nyelvét, identitását, kultúráját és örökségét vitatják el a bolgár ultimátumok. Észak-Macedóniának 2020-ban adtak zöld utat a csatlakozási tárgyalások megkezdéséhez, de időpontot még azóta sem tűztek ki.

Rovatok