Index Vakbarát Hírportál

Meghosszabbítanák az üzemanyagárstopot Olaszországban

2022. július 3., vasárnap 13:55

Az olasz kormány további intézkedéseket tervez a magas energiaárak hatásának tompítására, beleértve az üzemanyagadó-mentesség október elejéig történő meghosszabbítását.

Az árstopról szóló csomag, amelyet a lap szerint valószínűleg július második felében hagynak jóvá, mintegy 8 milliárd euró értékű lenne. A költségeket Olaszország idei, a vártnál jobb gazdasági és pénzügyi teljesítménye fedezné. Összességében az új könnyítésekkel csaknem 40 milliárd euróra emelkedne Olaszország összes kiadása az energiaválság enyhítésére.

Június 30-án Mario Draghi miniszterelnök kormánya intézkedéseket hagyott jóvá a gázimportra vonatkozó hosszú távú szerződések támogatására, a háztartások energiaszámláira vonatkozó adócsökkentésre, valamint egy 4 milliárd eurós hitel felvételére, hogy a GSE SpA energiapiaci szolgáltató felgyorsítsa a gáztározók feltöltését a jövő tél előtt.

A törvénytervezet tartalma

A jelenleg előkészítés alatt álló csomag a Bloomberg szerint a következőket tartalmazza:

Szombaton Roberto Cingolani, Olaszország ökológiai átmenetért felelős minisztere elmondta, hogy Oroszország a szokásos szinthez képest 15 százalékkal csökkentette az Olaszországba irányuló gázexportot. Bár Roberto Cingolani arra számít, hogy az árak tovább emelkednek az Északi Áramlat 1 gázvezeték karbantartása miatti lezárás után, azt mondta, hogy a gáztározók 90 százalékos feltöltése télre továbbra is „megvalósítható” cél marad.

Draghi kormánya hétfőn várhatóan kinevez valakit, hogy racionalizálja a mezőgazdaságot és a vízenergia-termelést megbénító, jelenlegi olaszországi aszályra adott válaszlépéseket. A miniszterelnök várhatóan találkozik elődjével, Giuseppe Contéval is, hogy elsimítsa a közelmúltban kialakult kormányzati feszültségeket.

Rovatok