Index Vakbarát Hírportál

Ferenc pápa reagált a róla szóló súlyos pletykára

2022. július 4., hétfő 11:47

Ferenc pápa cáfolta azokat a híreket, amelyek szerint a közeljövőben bejelenti a lemondását, és azt mondta, hogy még ebben a hónapban Kanadába látogat. Hozzátette, hogy utána Moszkvába és Kijevbe is szeretne elutazni.

A vatikáni rezidenciáján adott exkluzív interjúban a pápa azokat a pletykákat is visszautasította, amelyek szerint rákos lenne. Az egyházfő viccelődve hozzátette, hogy az orvosai erről őt elfelejtették tájékoztatni, és először mondott részleteket térdproblémájáról, amely megakadályozta bizonyos feladatok ellátásában, írja a Reuters.

Az Index múlt héten írt arról, hogy a Catholic Herald nevű lap szerint Erdő Péter bíboros lehet Ferenc pápa utódja. A lap szerint egy magyar pápa napjainkban sokat tehetne az új „kulturális vasfüggöny” ellen, amely egyre inkább elválasztja egymástól a keresztény értékektől elforduló Nyugat-Európát és az újra markánsan kereszténnyé váló Kelet-Európát.

A médiában olyan pletykák kaptak szárnyra, hogy az augusztus végi események – többek között a világ bíborosaival az új vatikáni konstitúció megvitatása céljából tartott találkozók, az új bíborosok beiktatására rendezett szertartás és az olaszországi L’Aquila városában tett látogatás – előrevetíthetik a változás lehetőségét. Ferenc pápa erre azt mondta, még nem fordult meg a fejében, hogy átadja a helyét másnak. Hozzátette, hogy erre persze sor kerülhet egy nap, de csak akkor, ha megromlott egészségi állapota lehetetlenné teszi számára az egyház vezetését.

Ferenc pápa botot használt, amikor besétált a Santa Marta vendégház földszinti fogadószobájába, ahol 2013-as megválasztása óta lakik, elkerülve az elődei által használt pápai lakást az Apostoli Palotában. Őszentsége elmondta, hogy egy rossz lépés következtében „kis törést” szenvedett a térdében, az egyik térdszalagja pedig begyulladt.

Jól vagyok, folyamatban van a gyógyulásom

– nyugtatta meg a híveket Ferenc pápa, aki hozzáfűzte: nem akarja, hogy megműtsék a térdét, mert tart attól, hogy az általános érzéstelenítésnek negatív mellékhatásai lehetnek.

A szentatya „udvari pletykáknak” minősítette azokat az értesüléseket, miszerint egy évvel ezelőtt rákot találtak nála, amikor egy hatórás műtét közben eltávolították vastagbele egy részét divertikulitisz miatt, ami gyakori betegségnek számít az időseknél.

Az ukrajnai helyzetről szólva Ferenc pápa megjegyezte, hogy Pietro Parolin vatikáni államtitkár és Szergej Lavrov orosz külügyminiszter között megtörtént a kapcsolatfelvétel egy esetleges moszkvai útról. A pápa megerősítette, hogy Kijevbe is szeretne elutazni, erre a két látogatásra egyfajta békemisszióként tekintene.

Az egyházfő az interjú során az abortuszt határozottan elítélte, a folyamatot „egy bérgyilkos felbérléséhez” hasonlította. A katolikus egyház azt tanítja, hogy az élet a fogantatás pillanatában kezdődik, emlékeztetett Ferenc pápa.

(Borítókép: Ferenc pápa 2019. október 27-én. Fotó: Alessandra Benedetti - Corbis via Getty Images)

Rovatok