Index Vakbarát Hírportál

Szabadon engedik a haiti elnök meggyilkolásával gyanúsított férfit

2022. július 4., hétfő 15:14

Egy török bíróság elutasította a haiti elnök meggyilkolásának ügyében gyanúsított Samir Handal kiadását hétfőn, és úgy döntött, szabadon engedi a férfit.

Jovenel Moïse haiti elnököt 2021 júliusában lőtték agyon magánrezidenciáján. A támadásban felesége is megsebesült. A merénylet elkövetésével kolumbiai zsoldosokat gyanúsítottak meg, bár eddig senkit sem ítéltek el az üggyel kapcsolatban.

Handal ellen az Interpol korábban körözést adott ki. A férfit tavaly novemberben vették őrizetbe, amikor az Egyesült Államokból Jordániába tartva átszállt Törökországban. Handal jordániai állampolgár.

Az üzletember ügyvédeinek kérésére az Interpol már visszavonta a körözést. A férfi azt állította, hogy nincs köze Moïse meggyilkolásához. Handal azért került a hatóságok célkeresztjébe, mert ismerte Emmanuel Sanont, a merénylet feltételezett kitervelőjét. Ügyvédei azt állították, hogy védencük csupán egy irodát adott ki Sanonnak, de nem tudott a terveiről. A haiti rendőrség korábbi jelentése szerint Handal politikai jellegű gyűléseket tartott port-au-prince-i otthonában, amelyeken Sanon is részt vett.

A férfit nyolc hónapon át tartották fogva egy ankarai börtönben. Végig következetesen tagadta, hogy köze lett volna a haiti elnök meggyilkolásához. Az állította, hogy a rádióból és a közösségi oldalakról értesült a merényletről.

Handal ügyvédei azzal érveltek, hogy a férfit nem szabad kiadni Haitinek, mert ott kényszermunka, kínzás, sőt halál fenyegeti. Emellett rámutattak: az ország politikai helyzete bizonytalan. Haiti levelet írt a török hatóságoknak, amelyben megígérte, hogy nem vár kényszermunka az üzletemberre – írja az MTI.

Rovatok