Index Vakbarát Hírportál

Megnőtt a kórházak ellen folytatott kibertámadások száma

2022. július 4., hétfő 05:42

Az elmúlt évben 94 százalékkal több kibertámadás érte az egészségügyi szektort. Míg az elmúlt két év alatt az intézmények 34 százaléka tapasztalt hasonló jellegű támadást, tavaly már 66 százalékra nőtt ez a szám.

Bár a hír – miszerint az egészségügyi intézmények kétharmadát fenyegetik a zsarolóvírusos támadások – aggasztó, a cég elemzői szerint a kórházak szerencsére egyre felkészültebben tudják fogadni az ilyen jellegű incidenseket és egyre jobban kezelik az azokkal járó következményeket is.

A zsarolóvírussal érintett intézmények majdnem teljes egésze (99 százalék) legalább részben vissza tudta szerezni azokat az adatokat, amelyeket a kiberbűnözők a támadás alkalmával titkosítottak – olvasható a State of Ransomware in Healthcare 2022 jelentésben. Persze ennek is ára van: az összes, támadással érintett szektor közül épp az egészségügynél került a legtöbbe a támadás előtti állapotok visszaállítása – 1,85 millió dollárba, azaz mintegy 700 millió forintba. Egy ilyen támadás helyreállítása általában egy hétig tartott. 

A támadással érintett szektorok közül az egészségügyi szervezetek hajlandók leginkább kifizetni a követelt váltságdíjat, ám jellemzően a tőlük követelt összeg a legalacsonyabb. Az egészségügyben átlagosan 61 százalékban fizetnek válságdíjat, míg a globális átlag csak 46 százalék. 

Az intézmények 99 százaléka vissza tudta szerezni titkosított adatainak egy részét, de minden adat csak 2 százalékukhoz került vissza. Tavaly még nyolc százalék volt ez az arány.

Rovatok