Index Vakbarát Hírportál

Menekülőre fogták a vallásos németek – egyre többen hagyják ott a katolikus egyházat

2022. július 4., hétfő 06:05

Hiába született egyre több javaslat a katolikus egyház megújítására, a németek nem bíznak a reformok sikerében – egyre többen hagyják hátra az egyházat.

A tavalyi évben a szinodális útnak nevezett folyamat értelmében sok progresszívnak nevezhető javaslat született a katolikus egyház megreformálásának céljából, például a családot érintő kérdésekben.

Ám hiába vannak olyan sokan a nyitott és liberális főpapok, akik szívesen véget vetnének mondjuk a cölibátus intézményének, a bizalmatlanság az egyház iránt egyre inkább nő. A hívők nem hisznek abban, hogy ezeket a változtatásokat belátható időn belül életbe is lehet léptetni, mások pedig a papok által elkövetett szexuális bűncselekmények miatt fordultak el az egyháztól. 

A Német Katolikus Püspöki Konferenciának a kilépésről szóló adatai aggaszthatják az egyházat – annak ellenére, hogy megpróbálták elrejteni a számokat. A konferencián először a papi hivatást kezdők számát tették közzé, majd az egyházba belépők számát ismertették, és csak a legvégén közölték: 359 338 a kilépők száma.

Ez azt jelenti, hogy soha ennyien még nem intettek búcsút az egyháznak Németországban. Eddig a 2019-es év volt a rekordév, amikor 273 000-an távoztak az egyházból. 

(via Népszava

Rovatok