Index Vakbarát Hírportál

Szlovákiában sincs elég pincér és szakács

2022. július 4., hétfő 07:56

Szlovákiában is komoly munkaerőhiány van a vendéglátóipari szektorban. A tulajdonosok egyre magasabb béreket kínálnak, de ez sem segít a helyzeten.

Az országban pincérek iránt van a legnagyobb igény, ezután következnek a szakácsok, bárpultosok, segédszakácsok és a recepciósok. A konyhai segédmunkásokból, a gyorséttermi alkalmazottakból, a szobalányokból és a krupiékból sincs elegendő − írta meg az Infostart

Az egyik pozsonyi étterem és söröző tulajdonosa a lapnak azt nyilatkozik, hogy amióta a vendéglátóiparban vállalkozik, az ágazatban még soha nem volt ekkora munkaerőhiány. 

Az elmúlt harminc évben ilyet még nem tapasztaltam. Nagyjából harminc százaléka hiányzik az embereknek. A barátaink segítenek ki minket, sőt az éttermek alkalmazottjai is kisegítik egymást, amire korábban még nem volt példa

− mondta el. 

A világjárvány alatt az idegenforgalomban és a vendéglátásban dolgozók mintegy negyede váltott munkahelyet, a legtöbben eladóként, futárként, gyári munkásként helyezkedtek el. A szálloda- és étteremtulajdonosoknak nem könnyű pótolni a hiányt. Több helyen fizetésemeléssel próbálták meg visszacsábítani a távozókat, de sokszor nem jártak sikerrel.

Az átlagos 900 euró (360 ezer forint) bruttó fizetést 1000 euróra (400 ezer forintra) emelték, de akad olyan is, aki 1500 eurót (600 ezer forintot) kap, ha marad.

Rovatok