Index Vakbarát Hírportál

Kábítószert szállító speciális merülődrónokat foglaltak le Spanyolországban

2022. július 5., kedd 19:29

Kábítószer-szállításra alkalmas egyedi merülődrónokat foglaltak le a spanyol hatóságok Andalúzia déli részén − közölte a rendőrség kedden.

A közlemény szerint Castellar de la Frontera területén több raktárban drónokat és kisebb méretű, féligmerülő tengeralattjárókat találtak, amelyek belső kialakítása lehetővé tette, hogy akár 200 kilogramm kábítószert csempésszenek benne a Gibraltári-szoroson át Európába távvezérléssel − írta meg az MTI. 

Mint kiderült, a térségben külön bűnbanda szakosodott arra, hogy újfajta, drogcsempészetre alkalmas, titkos rekesszel ellátott eszközöket állítson elő spanyol és nemzetközi bűnszervezetek megrendelésére.

A raktárból előkerült három egyedi merülődrón közül kettő félkész állapotban volt, egyet azonban már befejeztek, és francia drogcsempészeknek adták volna tovább.

A rendőrség beszámolója szerint a nyomozás tavaly áprilisban vette kezdetét. Az akció során tíz olyan járművet találtak, amelyekben speciálisan kialakított rejtekhelyek voltak a drog számára. Nyolc házkutatás során 150 kilogramm kábítószert és 157 ezer euró készpénzt foglaltak le.

Málagában, Cádizban és az észak-afrikai Ceuta spanyol autonóm városban nyolc embert vettek őrizetbe, közülük hatan már előzetes letartóztatásba kerültek. Kábítószer-csempészettel és bűnszervezetben való részvétellel gyanúsítják őket.

Rovatok