Index Vakbarát Hírportál

Szétesőben a brit kormány, két miniszter is lemondott

2022. július 5., kedd 20:17

Nagyon inog Boris Johnson széke, miután kedden este két kulcsfontosságú minisztere is lemondott tisztségéről: Rishi Sunak pénzügyminiszter és Said Javid egészségügyi miniszter is távozik.

Rishi Sunak a közösségi oldalán nyilvánosságra hozott lemondólevelében úgy fogalmazott:

a közvélemény joggal várja el a kormányzattól a megfelelő, hozzáértő és komoly vezetést. Úgy gondolom, hogy ezekért a normákért érdemes küzdeni, ezért mondok le.

Said Javid lemondólevelében a következő szerepel:

Mi, a Konzervatív Párt talán nem voltunk mindig népszerűek, de kompetensek voltunk abban, hogy fellépjünk a nemzetünk érdekében. Sajnos a jelen körülmények között a közvélemény arra a következtetésre jutott, hogy ez nem így van. A múlt havi bizalmi szavazás azt is megmutatta, hogy ezzel a saját kollégáink is így vannak. Sajnálattal kell elmondanom, hogy teljesen világossá vált számomra, hogy ez nem fog megváltozni az Ön [Boris Johnson miniszterelnök] vezetése alatt, ezért Ön az én bizalmamat is elvesztette. 

A miniszterelnök nagyon bizonytalan helyzetbe került, miután kormánya két kulcsfontosságú minisztere lemondott.

Sir Keir Starmer, a Munkáspárt vezetője azt mondta újságíróknak: a minisztereknek a nemzeti érdekeket kell szolgálniuk Boris Johnson miniszterelnök hivatalából való elmozdítása érdekében.

Starmer szerint le kellene mondaniuk, vagy Johnsont kellene lemondásra kényszeríteniük.

Szemünk előtt játszódik le a kormány esetleges összeomlása. Két lemondás fél órán belül, a lehető legsúlyosabb szavakkal kísérve. Két miniszter is azt mondta, hogy nem képes jó lelkiismerettel részt venni ebben a kormányban. Ha ezek a lemondások folytatódnak, Boris Johnson jó eséllyel nem folytathatja miniszterelnökként

− írta elemzésében Chris Mason, a BBC politikai szerkesztője. 

Miről szóltak a botrányok, amelyek idáig vezettek?

A brit konzervatív parlamenti képviselő, Chris Pincher azután lett július elején felfüggesztve az állásából, hogy két férfi zaklatásával, tapogatásával vádolták meg. Pincher csütörtökön mondott le frakcióvezető-helyettes posztjáról is, azzal indokolva, hogy előző este „túl sokat ivott”. Másnap érkezett a brit parlamentbe egy feljelentés, ami után Boris Johnson azonnal felfüggesztette.

Boris Johnson csütörtökön még nem akart eleget tenni a frakcióvezető-helyettes felfüggesztését követelő hangoknak, mondván: a maga részéről lezárta az ügyet. A BBC egyik névtelen forrása szerint azonban másnap már – amikor a panasz is megérkezett – gyorsan lépett az ügyben.

Chris Pinchernek már volt egy hasonló ügye 2017-ben, amikor Alex Story olimpikon evezős és konzervatív aktivista felé tett illetlen gesztusokat. Pártja etikai testülete azonban felmentette, így visszakapta a funkcióját. 

Az elmúlt hónapokban öt tory képviselő is szexbotrányba keveredett. Közülük ketten adták fel képviselői helyüket, az alsóházban pornóvideók nézésén kapott Neil Parish és Imran Ahmad Khan, akit börtönbüntetésre ítéltek egy 15 éves fiú megrontása miatt.

Boris Johnson ma délelőtt még bocsánatot kért azért, hogy Pinchert frakcióvezető-helyettesnek nevezte ki, miután tisztában volt korábbi cselekedeteivel. 

(Borítókép: Boris Johnson 2022. június 30-án. Fotó: Dursun Aydemir / Anadolu Agency via Getty Images)

Rovatok