Index Vakbarát Hírportál

Magyarok is voltak a hét halálos áldozattal járó olasz hegyomlásnál

2022. július 5., kedd 08:57

Egy nyolcfős magyar csoport is a Marmolada-hegyen túrázott, amikor egy súlyos, legalább hét halálos áldozattal járó hegyomlás történt ott vasárnap – közölte Paczolay Máté, a külgazdasági és külügyminisztérium szóvivője. Azt is elmondta, hogy az érintettek épségben megúszták az incidenst, és már haza is tértek Magyarországra.

A Marmoladán történt vasárnapi omlásról videó is készült. Hétfőn az olasz hatóságok azt közölték, hogy még mindig 22 embert keresnek eltűntként, miközben hét emberről már kiderült, hogy életüket vesztették.

Mindeközben a helyi tisztviselők azt is közölték, hogy a katasztrófa helyszínéhez legközelebbi parkolóban 

egy üresen maradt magyar rendszámú autót is találtak. 

Mindezzel kapcsolatban Paczolay Máté, a külügyminisztérium szóvivője hétfőn azt mondta az MTI-nek: a jármű és egy másik gépkocsi is egy nyolcfős magyar csoporthoz tartozott, amely a jégcsuszamlás idején a Marmolada gerincén tartózkodott 3300 méteres magasságban. Hozzátette azt is, hogy 

az omlás után a csapatot helikopterrel hozták le az olaszok a hegyről, mindannyian jól vannak, és már haza is tértek Magyarországra.

A szóvivő azt is megerősítette, hogy tudomásuk szerint a hegyomlás egyik áldozata, sérültje, valamint eltűnt személye sem magyar állampolgárságú. A külképviseletek továbbra is folyamatosan kapcsolatban vannak az olasz katasztrófavédelemmel, és szorosan nyomon követik az eseményeket – tette hozzá Paczolay Máté.

Az olasz szakértők még nem tudják pontosan, mi okozhatta a hegyomlást, de nemrég több tudós is azt állította, hogy szerintük legalább részben a globális felmelegedés állhat a tragikus eset mögött.

(Borítókép: Andrea Carrubba / Anadolu Agency / Getty Images)

 

Rovatok