Index Vakbarát Hírportál

Nem használják észszerűen a vizet Romániában, figyelmeztet a hatóság

2022. július 5., kedd 19:10

Az ivóvíz észszerű felhasználását kérte a lakosságtól a román vízügyi hatóság.

Romániában az ivóvíztartalékok észszerű felhasználásának szükségességére hívta fel a figyelmet keddi közleményében a román országos vízügyi főigazgatóság (ANAR), azt kérve a lakosságtól: ne használja a vezetékes hálózat vizét a kert locsolására vagy a medencék feltöltésére − írta meg az MTI. 

Az ANAR és a vízi erőműveket működtető Hidroelectrica vállalat kezelésében lévő 40 víztározóban jelenleg 3,45 milliárd köbméter víztartalék áll rendelkezésre, ami elegendő az ügyfelek átlagos igényeinek kielégítésére. Júliusban azonban az előrejelzések szerint továbbra is alacsony (másodpercenként 3000 köbméter körüli) lesz a Duna vízhozama, és a kisebb folyók hozamán is meglátszik majd, hogy az utóbbi időszakban kevés csapadék hullott. Az ANAR ezért arra számít, hogy július folyamán a víztározók telítettsége a jelenlegi 82 százalékról 62 százalékra fog csökkenni.

Romániában jelenleg 115 Botosani, Galac, Bákó, Neamt, Vrancea és Arges megyei települést érint a szárazság.

A román közszolgálati rádió beszámolója szerint a Maros megyei Szászrégen térségében lévő falvakban naponta csak néhány órán át, egyes mezőségi településeken pedig csak háromnaponta folyik víz a csapból. A Digi24 hírtelevízió tudósítása szerint a Máramaros megyei Miszbányán és Kupsafalván csak reggel 6-tól 10 óráig és délután néhány óráig folyik a vezetékes víz. Hasonló a helyzet a hírtelevízió Konstanca megyei tudósítója szerint a Fekete-tenger partján lévő Corbu községben is, ahol az ott nyaraló turistákat is kellemetlen meglepetésként érte a vízkorlátozás.

Rovatok