Index Vakbarát Hírportál

A brit–magyar kapcsolatokat méltatta Szijjártó Péter

2022. július 5., kedd 16:34

Az Egyesült Királyság és Magyarország közötti együttműködés lehetőségeiről és kilátásairól beszélt Londonban Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter.

„Mára sikerült lerakni az Egyesült Királyság európai uniós kilépését követő időszak hatékony, kölcsönös tiszteleten alapuló brit–magyar együttműködésének alapjait” – jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Londonban.

Az MTI tudósítása szerint a tárcavezető a magyar konzulátus új épületének megnyitóján vett részt, ahol elmondta: Európa jelenleg kritikus időszakban van, az egész kontinensnek súlyos kihívásokkal kell szembenéznie.

Csupa rossz hírt kapunk és csupa nehézséggel szembesülünk nap mint nap. Ez a helyzet felértékeli a barátságokat, a kiszámítható kapcsolatokat és a stabil partnerségeket, az olyanokat, mint az Egyesült Királyság és Magyarország kapcsolata

– fogalmazott Szijjártó Péter.

A miniszter arról is beszélt, hogy Magyarországon a brit vállalatok alkotják a hatodik legnagyobb beruházói közösséget. A több mint nyolcszáz cég mintegy 55 ezer embernek ad munkát.

Mint fogalmazott, „a kölcsönös tisztelet jegyében talán Magyarország volt az egyetlen tagállam az EU-ban, amely nem kommentálta, nem minősítgette a brexitnépszavazás eredményét”. 

Szijjártó Péter megjegyezte, hogy a kétoldalú kereskedelmi forgalom értéke tavaly először kis híján megközelítette az ötmilliárd eurót, amely küszöböt valószínűleg idén  is sikerül majd elérni.

Tájékoztatása szerint emellett folytatódik a két ország együttműködése a nukleáris energia területén, hogy ne érhesse negatív diszkrimináció, az energiamixek meghatározása pedig nemzeti hatáskörben maradhasson.

(Borítókép: Szijjártó Péter / Facebook)

Rovatok