Index Vakbarát Hírportál

Elkerülhetetlen volt, mégis bocsánatot kért a nyércállomány kiirtásáért a dán kormányfő

2022. július 6., szerda 07:45

A dán miniszterelnök bocsánatot kért a nyérctenyésztőktől, miután nyilvánosságra hozták a vizsgálóbizottság elmarasztaló jelentését az állomány kiirtásáról. A kormány másfél éve hozott döntése mellett azonban kiállt.

Először Hollandiában derült ki még 2020 májusában, hogy nyérc fertőzhetett meg koronavírussal egy embert. A farmokon végzett kutatások során állapították meg, hogy a nyércek tünetmentesen is vírushordozók lehetnek.

A nyérceket a prémjükért tenyésztik. Belőle készül a nercbunda. A Hollandiában tenyésztett állatok prémjét Kínában, Koreában, Görögországban és Törökországban értékesítik. Állatjogi aktivisták nyomására az országban 2013 óta tilos új tenyészetet nyitni, a meglévő farmokat pedig legkésőbb 2024-ig bezárják.

A parlament megszavazta, a miniszter lemondott

A nyérceken mutálódott vírust nem sokkal később már hét országban – többek között Hollandián kívül Dél-Afrikában, Svájcban, a Feröer-szigeteken, Oroszországban, az USA-ban és Dániában is – azonosították.

Dánia közegészségügyi intézete, a Satens Serum Institute szerint a vírusnak a nyérceken megjelent mutációja gyengítheti a koronavírus elleni vakcina hatékonyságát.

A kisebbségben regnáló dán kormány 2020 novemberében gyorsított eljárásban előkészített törvénytervezetet nyújtott be a parlamentnek a nyércek kiirtásának engedélyezésére, az ellenzék azonban nem egyezett bele a hagyományos harmincnapos jogalkotási folyamat megkerülésébe.

Azzal érveltek: addig nem kezdeményezhető az egészséges nyércek levágása, amíg nincsenek tervek az 1100 nyércfarm tulajdonosainak és alkalmazottjainak a kártalanítására.

Az egészségügyi vészhelyzet miatt azonban Morgens Jensen, a dán élelmiszerügyi és mezőgazdaságért felelős miniszter törvényes rendelkezést nélkülöző utasítást adott ki a 15 millió állat leölésére, majd napokkal később le is mondott tisztségéről.

Jeg har i dag meddelt statsministeren, at jeg ønsker at udtræde af regeringen. Jeg kan konstatere, at der ikke er den fornødne opbakning til mig blandt Folketingets partier. #dkpol

— Mogens Jensen (@MogensJensenS) November 18, 2020

„Sajnálom, de nem volt más megoldás”

A dániai nyércállomány kiirtását egy különbizottság vizsgálta, amely jogi szempontból elmarasztalta a kormányt a rendkívüli intézkedésért.

„Sajnálom az elkövetett hibákat” – így reagált azonnal Mette Frederiksen kormányfő a jelentésre.

A kormány intézkedései „a nyérctenyésztők és a nyilvánosság durva félrevezetéséhez, valamint a hatóságoknak adott, egyértelműen törvénytelen utasításokhoz vezettek” – állapította meg a bizottsági jelentés.

„Nagyon, nagyon komolyan” vesszük a bírálatot – válaszolt Frederiksen közösségi oldalán.

A dán miniszterelnök bocsánatot kért a nyércállomány lemészárlásának érintettjeitől, és elismerte, hogy hibák történtek. „Szeretnék bocsánatot kérni a nyérctenyésztőktől és családjaiktól. Tudom, hogy ez nehéz időszak volt. És az a tény, hogy a folyamat során hibák történtek, ezt az időszakot még fájdalmasabbá tette” – írta Frederiksen.

A miniszterelnök azonban hozzáfűzte: kiáll a 2020 novemberében hozott döntés mellett.

A dánok egészsége, valamint országunk hírneve és a világ többi része iránti felelőssége érdekében az egyetlen megoldás a nyércek leölése volt. Sajnos.

A kormány elszántsága azért gerjesztett heves vitát, mert a jogszabály csak egy hónappal a selejtezés megkezdése után vált hatályossá.

Frederiksen azonban emlékeztetett arra, hogy a kormány ebben az időszakban nagy nyomás alatt állt. A súlyos válság dacára „természetesen lehetővé kellett volna tenni a jogorvoslatot”.

A miniszterelnök ugyanakkor örült annak, hogy a bizottság értékelése szerint ő maga helytállóan tanúskodott, és „nem állt szándékában félrevezetni” a testületet.

Megerősítette: a nyérceket azért kellett kiirtani, mert emberre veszélyes koronavírussal fertőződtek meg, amely mutálódni kezdett.

Dánia volt 2020 novemberéig a legnagyobb nyérctenyésztő. Az állatok leöléséről szóló döntés teljesen tönkretette az iparágat.

„Sajnos előfordulhatnak hibák, amikor egy kormánynak Dánia számára nehéz válsághelyzetet kell kezelnie” – szögezte le Mette Frederiksen.

(Borítókép: Nyérctenyészet Dániában 2020. november 6-án. Fotó: Ole Jensen/Getty Images)

Rovatok