Index Vakbarát Hírportál

Letartóztattak egy tinédzsert, aki azzal viccelődött, hogy felrobbant egy repülőgépet

2022. július 6., szerda 16:59

Letartóztattak egy brit állampolgárságú kamasz fiút, aki azzal viccelődött a Snapchaten, hogy tálib, és felrobbantja az EasyJet repülőgépét.

Az EasyJet járatán bombamerénylet miatt letartóztattak egy brit tinédzsert, aki sakkozó csodagyerek hírében állt, és korábban felajánlottak neki egy helyet a Cambridge-i Egyetemen.

A 18 éves Aditya Verma állítólag Snapchaten azzal hencegett, hogy felrobbantja a Menorca-sziget felé tartó, nyaralókkal teli gépet. „Felrobbantom a gépet, tálib vagyok” – viccelődött a kamasz.

A fenyegetés miatt két F18-as vadászgépet vezényeltek ki az észak-spanyolországi Zaragoza katonai bázisáról, hogy kísérjék az EasyJet járatát, miután vasárnap riasztást adtak ki.

Nemzetbiztonsági kérdés

Kiderült, hogy Aditya Verma, aki barátaival együtt az EasyJet gépén tartózkodott, egy orvos fia, aki Kent jómódú külvárosában, Orpingtonban nőtt fel.

Az ügyészi beadvány meghallgatása után Belen Velazquez bíró úgy döntött, hogy az óvadékot 8600 fontban állapítja meg. Emellett megtiltotta a brit tinédzsernek, hogy elhagyja Spanyolországot, és elrendelte, hogy kéthetente jelentkezzen a bíróságon. A bírónő átadta az ügyet az Audiencia Nacionalnak, a spanyol nemzeti legfelsőbb bíróságnak, amelynek székhelye Madridban van, mivel az ügy nemzetbiztonsági kérdés – írja a Daily Mail.

A spanyol bíróságnak, amely terroristaügyekben ítélkezik, és dönt a Spanyolországban letartóztatott brit szökevények kiadatásáról, döntenie kell arról, hogy saját nyomozást indít-e, vagy átadja az ügyet az Egyesült Királyságnak, ha a nemzetközi légtérjog alapján úgy dönt, hogy az állítólagos bűncselekmény Nagy-Britanniában történt.

Rovatok