Index Vakbarát Hírportál

Máris megvan a brit kormány új pénzügyminisztere

2022. július 6., szerda 08:47

Boris Johnson brit miniszterelnök a kedden lemondó pénzügyminiszter, Rishi Sunak helyére a korábbi oktatási minisztert, Nadhim Zahawit nevezte ki.

Amint arról már írtunk, Boris Johnson széke nagyon inog, miután kedden este két kulcsfontosságú minisztere is lemondott tisztségéről. A korábbi pénzügyminiszter megüresedett pozícióját gyorsan sikerült pótolni, Nadhim Zahawi veszi át a helyét.

Az 55 éves Zahawi a koronavírus-járvány idején a védőoltások sikeres bevezetésének felügyeletében játszott szerepe miatt vált ismertté.

Zahawi Bagdadban született kurd szülők gyermekeként, és még kiskorában költözött az Egyesült Királyságba, miután családja az 1970-es években elmenekült Szaddám Huszein iraki rezsimje elől. Érkezésekor nem tudott angolul, ezért Zahawi beszélt arról, hogy az iskolában zaklatták.

Vegyészmérnöknek készült a University College Londonban, majd az olajiparban dolgozott. A YouGov közvélemény-kutató cég társalapítójaként öntörvényű milliomosként 2010-ben került be a parlamentbe, ahol azóta is Stratford on-Avont képviseli – írja róla a Bloomberg.

Zahawi a partygate-botrány során végig Johnson elkötelezett védelmezője volt, és rendszeresen szerepelt a médiában a Downing Street-i parti kezdeti leleplezése óta eltelt hónapokban. Feleségével együtt öt, 17 millió font értékű rezidenciája is van – három Londonban, egy Warwickshire-ben és egy Dubajban.

Zahawi gazdasági nézeteiről keveset tudni, bár a múltban már kiállt az adócsökkentés mellett. Most a saját kezébe veheti az egyre törékenyebb gazdaság gyeplőjét.

Rovatok