Index Vakbarát Hírportál

Átadták Olaszországnak a milánói kokainkirályt

2022. július 6., szerda 13:01

A „Milánó kokainkirályaként” ismert Morabitót tavaly májusban tartóztatták le a brazil és az olasz rendőrség közös akciója során.

Megérkezett Rómába Olaszország egyik legkeresettebb bűnözője, Rocco Morabito, miután kiadták Brazíliából, ahol sokáig bujkált. Az 55 éves férfi kábítószer-kereskedelemért 30 éves börtönbüntetését kezdheti meg.

A maffiafőnök évtizedeken át menekült, és Dél-Amerikában hamis személyazonosságot használt. A rendőrség tavaly végül az északkelet-brazíliai João Pessoa kikötővárosban bukkant a nyomára, ahol az 'Ndrangheta maffiacsoport egy másik tagjával, Vincenzo Pasquinóval együtt letartóztatták. Pasquinót 17 év börtönbüntetésre ítélték kábítószer-kereskedelemért.

Rocco, a jól öltözött menekülőművész

Rocco Morabito megérkezése Rómába évtizedes hajtóvadászat végét jelenti. A férfi a calabriai Africo városában született, és családi szálak fűzték Giuseppe Morabito maffiafőnökhöz, így az 'Ndrangheta, az Olaszországban és azon kívül is a kokainkereskedelem nagy részét irányító kiterjedt bűnszövetkezet egyik kulcsfigurájává vált.

Már fiatalon hírnevet szerzett magának mint Milánóban tevékenykedő drogkereskedő, aki kulcsfontosságú kokaincsempész-útvonalakat hozott létre Dél-Amerikából az olasz városba. 

A stílusos, kétsoros öltönyöket szívesen viselő férfi gyakran keveredett a város előkelőségei közé, és hamarosan az olasz rendőrség figyelmét is felkeltette, mely megfigyelés alá helyezte. Rögzítették, amint több mint egy tonna kokain Dél-Amerikából történő behozatalára irányuló üzleteket próbált közvetíteni, de nem sokkal később eltűnt – írja a BBC.

A rendőrség szerint Brazíliába menekült, ahol Francisco Capeletto álnéven élt. Onnan a szomszédos Uruguayba költözött, ahol Punta del Este üdülőhelyen élt legalább 13 évig.

Bár fényűző házat bérelt, amelyet műalkotásokkal töltött meg, a szomszédok szerint szerény autóval járt, és csak akkor tudatosult bennük, hogy milyen gazdag, amikor a lánya születésnapján pazar partit rendezett.

A rendőrség fókuszába akkor került ismét, amikor Morabito a lányát az igazi nevén íratta be az iskolába. 2017 szeptemberében, amikor Morabito Montevideóban egy szállodába költözött, miután összeveszett a feleségével, a rendőrség lecsapott rá. 

Menekülésének azonban még nem volt vége. 2019-ben, miután két évet töltött börtönben Olaszországnak való kiadatására várva, három másik rabtársával együtt megszökött a tetőn lévő lyukon keresztül.

Az Interpol által vezetett, az 'Ndrangheta elleni küzdelmet célzó nemzetközi rendőrségi művelet részeként végül 2021-ben egy João Pessoa városában található szállodában bukkantak a nyomára. A brazil szövetségi legfelsőbb bíróság a múlt héten engedélyezte kiadatását Olaszországnak.

(Borítókép: Rocco Morabito. Fotó: URUGUAY BELÜGYMINISZTÉRIUMA / AFP) 

Rovatok