Index Vakbarát Hírportál

Kanada 13,6 millió adag vakcinát dob ki a kereslet hiánya miatt

2022. július 6., szerda 17:08

A kanadai kormány ígéretet tett arra, hogy több millió adag AstraZeneca-oltóanyagot adományoz más országoknak, amelyeket nem fogadtak el, annak ellenére hogy a koronavírusos megbetegedések száma világszerte ismét emelkedett.

Kanada mintegy 13,6 millió adagot dob ki az AstraZeneca Covid–19-vakcinából, mert sem itthon, sem külföldön nem talált rá vevőt.

Kanada 2020-ban kötött szerződést az AstraZenecával, hogy húszmillió adagot kapjon a vakcinából, és 2,3 millió kanadai kapott belőle legalább egy adagot, többnyire 2021 márciusa és júniusa között – írja a Guardian.

Ezért nem kérnek többet az oltóanyagból

Miután 2021 első felében az AstraZeneca-vakcina által okozott ritka, de potenciálisan halálos kimenetelű vérrögökkel kapcsolatos aggodalmak vetődtek fel, Kanada a Pfizer–BioNTech- és a Moderna-mRNS-vakcinákból álló bőséges készleteinek felhasználására összpontosított.

Az AstraZeneca multinacionális vállalat közép-európai vezetője, Kuuno Vaher adott az Indexnek exkluzív interjút,  amelyben a Covid-vakcinán kívüli fejlesztésekről és a cég Magyarországhoz való hozzáállásáról is beszélt. 

Nyáron felgyorsulhat a fertőzés

Mivel nincs vége a világjárványnak, szükség lehet a hatodik vakcinára a koronavírus ellen, amelyet az Európai Unió nemrég jóváhagyott. Az új vakcinát hagyományos úton fejlesztették ki, amiről bővebben ide kattintva olvashat.

Számos európai országban jelentősen megugrott az új Covid-fertőzések száma, és a szakértők arra figyelmeztetnek, hogy mivel szinte minden korlátozást feloldottak, és az emlékeztető oltások beadása gyakran alacsony, az esetek száma nyáron megugorhat.

Az elmúlt héten több mint négyezer fertőzöttet azonosítottak Magyarországon. A Szent Margit Kórház a megugrott esetszám miatt július 4-től határozatlan ideig látogatási tilalmat vezetett be. A koronavírus-fertőzéssel azonosított új esetek száma világszerte több mint egymillió.

Rovatok