Index Vakbarát Hírportál

Szalmonellafertőzést észleltek egy magyar beszállítónál

2022. július 6., szerda 18:14

Egy magyar beszállítótól érkezett a szalmonella abba a belgiumi csokoládégyárba, ahol a napokban tört ki szalmonellafertőzés – közölte a belga élelmiszerbiztonsági hivatal (FAVV).

A kelet-flandriai Wieze városában történt esetről néhány napja számoltunk be. Akkor meg is kezdődött a vizsgálat, amelynek lezárultáig felfüggesztették a termelést.

A belga élelmiszerbiztonsági hivatal most azt közölte a The Brussels Timesszal, hogy e vizsgálat szerint

egy magyarországról érkező szállítmánnyal érkezett a baktérium a gyárba.

A szalmonellát egy szójalecitin-szállítmányban észlelték, szerintük onnan terjedt szét a gyárban. Ezt először a gyártó, a Barry Callebaut belső vizsgálata mutatta ki, de az eredményt utóbb egy másik, a cégtől független vizsgálat is megerősítette.

Értesítettük a magyar kormányt a problémáról, és várhatóan ők is indítanak majd egy vizsgálatot a saját országukban

– ezt mondta Héléne Bonte, a belga élelmiszerbiztonsági hivatal szóvivője az esetről a The Brussels Timesnak. Hozzátette azt is, hogy jelenlegi ismereteik szerint szalmonella-fertőzött szállítmány egyedül abba az egy gyárba érkezett.

Mindeközben a Barry Callebaut szóvivője, Korneel Warlop azt mondta, hogy a vizsgálat eredményének fontos szerepe lesz annak meghatározásában, hogy pénzügyileg ki lesz a felelőse az incidensnek. A gyár fertőtlenítése, valamint a fertőzött termékek megsemmisítése még mindig zajlik, így a termelés továbbra is áll.

Tavaly decemberben már volt egy nagy szalmonellajárvány egy belgiumi Kinder-gyárban. Azt követően számos országból vissza kellett hívni a Kinder termékeit, és több millió tonnányi csokoládét semmisítettek meg. Ott a fertőzést késve észlelték, így a termelést már csak idén áprilisban állították le, és nemrég indult újra.

Rovatok