Index Vakbarát Hírportál

Tinédzser mentett meg egy kisbabát a hajótörés után

2022. július 6., szerda 21:21

Egy togói kamaszfiú tetteit dicsérték, miután videófelvételek kerültek nyilvánosságra, amelyeken látszik, hogy a Földközi-tengeren egy kisbabával úszik a hátán, miközben maga mögött hagyja a hajót. A hajótörésben harminc ember meghalt, de a csecsemőt sikerült megmenteni.

A 17 éves fiú, akinek személyazonosságát nem hozták nyilvánosságra, úszva mentette meg a gyermeket, akit a víz fölött tartott, amikor a mentőcsapat megérkezett.

Jó úszó vagyok, és azért mentem, hogy segítsek az embereken

– mondta a tinédzser az Orvosok Határok Nélkül (MSF) szerint, amelynek mentőhajója érkezett a hajótörés helyszínére.

A legénység egy úszógumit dobott a fiúnak, hogy őt és egy másik túlélőt behúzzon, majd sürgős ellátásban részesítették a négy hónapos csecsemőt, aki eleinte nem lélegzett. A csecsemőt és édesanyját Máltára evakuálták.

A gumicsónakot csak kilenc nap után fedezték fel a tengeren – mondta Safa Mselhi, az ENSZ Nemzetközi Migrációs Szervezetének szóvivője. A mentőhajó fedélzetén meghalt egy terhes nő, akit nem sikerült újraéleszteni. A mentőhajó 71 embert mentett ki a hajótörésből, néhányan közülük üzemanyag által okozott égési sérüléseket szenvedtek, amelyeket az okoz, ha a bőr érintkezik a tengervízzel keveredett benzinnel – írja a Guardian.

A túlélőknek csaknem öt napot kellett várniuk arra, hogy partra szállhassanak az olaszországi Tarantóban. A hajó ez idő alatt a terhes nő holttestét szállította.

Az MSF szerint 2017 és 2021 között legalább 8500 menekült halt meg vagy tűnt el, és 95 ezren kerültek vissza Líbiába a Földközi-tengeren való átkelési kísérletek során.

Rovatok