Index Vakbarát Hírportál

47 rendőr megsérült egy kormányellenes tüntetésben

2022. július 6., szerda 15:58

A hivatalos adatok szerint 47 rendőr megsebesült Észak-Macedónia fővárosában, amikor összecsaptak egy kormányellenes tüntetés résztvevőivel.

A kedd este kitört összecsapásban két rendőr súlyosan megsebesült. A tiltakozók a kormány, a külügyminisztérium és a parlament épületében is kárt okoztak. Tizenegy tüntetőt elfogtak. Az észak-macedóniai belügyminisztérium tájékoztatása szerint a tiltakozók kövekkel, Molotov-koktélokkal, tojással és más tárgyakkal dobálták meg a rendőröket.

A tiltakozások már negyedik napja tartanak, és az váltotta ki őket, hogy a szkopjei kormány elfogadta azt a francia javaslatot, amely pontot tenne Bulgária és Észak-Macedónia évek óta tartó vitájának végére, de jelentős engedményeket adna Bulgáriának.

A tiltakozók szerint Észak-Macedónia önállósága a tét

Dimitar Kovacsevszki miniszterelnök kedden az országba látogató Charles Michelnek, az Európai Tanács elnökének azt mondta, Észak-Macedónia hajlandó a változtatásra az uniós előrelépés érdekében.

A tiltakozók szerint ez veszélybe sodorja Észak-Macedónia önállóságát. Bulgária azt követeli, hogy a kétmilliós Észak-Macedóniában élő, mintegy 3500 tagú bolgár nemzeti kisebbség jogainak védelmét az alkotmányba foglalva garantálja Szkopje.

Az uniós csatlakozási tárgyalásokra váró Észak-Macedóniát a közös történelem és a nyelvhasználat körüli viták miatt akadályozta eddig Bulgária. A kormányellenes tiltakozást az ellenzéki Belső Macedón Forradalmi Szervezet – Demokratikus Párt a Macedón Nemzeti Egységért (VMRO–DPMNE) kezdeményezte. A francia javaslatot Bulgária már elfogadta, de az északmacedón parlamentnek is jóvá kell hagynia.

Rovatok