Index Vakbarát Hírportál

Lyukkal az oldalán repült 14 órán keresztül egy repülőgép

2022. július 7., csütörtök 06:53

Az ausztráliai Brisbane-be tartó Emirates Airbus A380-as gép 14 órán keresztül repült lyukkal az oldalán, amit csak landolás után vettek észre.

A Dubajból az ausztráliai városba tartó Airbus A380-as fedélzetén tartózkodók a július 1-jei, nagyjából 14 órás repülést követően a gépből való kiszálláskor lettek figyelmesek a sérülésre és megdöbbentek, amikor észrevették, hogy a repülőgép oldalán egy hatalmas lyuk tátong. 

A közösségi médiában megosztott képek a repülőgépről elárulják a defekt mértékét, amely a légitársaság szerint egy műszaki hiba által az út során okozott kerékrepedés miatt keletkezett. A repülőgép egyik utasa azóta a Twitteren számolt be a „félelmetes” incidensről, amely utazás közben történt. 

„Az utaskísérő személyzet tudta, hogy valami komoly dolog történhetett, mert azonnal kapcsolatba léptek a pilótafülkével. Röviddel ezután a szokásos módon folytatták az utat. Nyugodt viselkedésük megnyugtató volt – tudták, hogy nem katasztrófa történt”– írta Andrew Morris, a brit Loughborough Egyetem professzora.

A sérülés mértéke

Bár nem világos, hogy pontosan mennyi ideje volt a gép a levegőben, amikor a probléma bekövetkezett, egyes jelentések szerint körülbelül a felszállás után 45 perccel keletkezett a sérülés. Az Emirates később közleményt adott ki, amelyben hangsúlyozta, hogy a repedés nem érintette a repülőgép törzsét, vázát vagy szerkezetét – írja a CNN.

„A július 1-jén Dubajból Brisbane-be közlekedő EK430-as járatunkon műszaki hiba lépett fel. A repülőgép egyik gumiabroncsa menet közben megrepedt, ami kárt okozott az aerodinamikai burkolat egy kis részén, amely a repülőgép külső panelje” – áll a közleményben.

A légitársaság a továbbiakban megerősítette, hogy a repülőgép biztonságosan leszállt Ausztráliában, és az utasok a menetrend szerint kiszálltak. A széles törzsű utasszállító repülőgép külsején keletkezett károkat azóta kijavították. 

Rovatok