Index Vakbarát Hírportál

Egyre gyorsabban fogyott a levegő Boris Johnson körül

2022. július 7., csütörtök 15:08

Boris Johnson szinte botrányról botrányra kormányozott. Ezek között ott volt a szabályok mellőzése, a tiltott bulik, a konzervatív törvényhozók szabálytalanságai és egyéb visszaélések. Év eleje óta mind többen követelték a távozását, ő azonban nem volt hajlandó megválni tisztségétől.

Három éve, 2019-ben Boris Johnson elsöprő győzelemmel került a Downing Street 10. alatti miniszterelnöki hivatalba. Posztját azonban csak konzervatív párttársai támogatásával őrizhette meg.

A múlt hónapban éppen csak túlélte a toryk bizalmi szavazását: 211-en szavaztak mellette a szükséges 180-ból, 148-an pedig ellene. A konzervatív képviselők 59 százaléka állt a miniszterelnök mellé – akinek már akkor nagyon ingott a pozíciója –, 41 százaléka pedig ellene szavazott.

A válság, amellyel Boris Johnson most szembesült, talán az eddigi legsúlyosabb volt a számára – de semmiképp sem az első.

Íme, kormányának néhány emlékezetesebb botránya.

A parlament törvénytelen munkaszünete

Johnson kritikusai gyakran vádolták a miniszterelnököt azzal, hogy fittyet hány a kormányzati eljárásra, és kénye-kedve szerint módosítja a szabályokat.

A brexit körüli politikai válság csúcspontján úgy döntött, hogy öt hétre felfüggeszti a törvényhozást, ezért a parlamenti munka prorogációját kérte a királynőtől.

Az uralkodó a kérést kénytelen volt jóváhagyni, mivel a politikából ki kell maradnia, és csak a kormányfő tanácsára cselekedhet.

Miután azonban a Legfelsőbb Bíróság megállapította, hogy a parlamenti munkaszünet törvénytelen volt, felmerült a kényelmetlen kérdés, hogy vajon II. Erzsébet megszegte-e a törvényt. Az ítélet miatt Boris Johnsont azzal vádolták, hogy a Brexit kimondására irányuló stratégiája részeként szándékosan vezette félre az uralkodót.

Johnson utólag kénytelen volt személyesen bocsánatot kérni, amiért kínos helyzetbe hozta a királynőt.

A parlament munkájának felfüggesztése csak egy kiragadott példája annak, hogy Johnson semmibe veszi a törvényhozás szabályait és normáit.

Védelmébe vette Priti Patel belügyminisztert, miután a személyzet zaklatásával kapcsolatos vádak vizsgálata megállapította, hogy Patel megszegte a miniszteri kódexet, és „nem bánt a köztisztviselőivel megfontoltan és tisztelettel”, továbbá „zaklatásnak minősíthető magatartást” tanúsított.

Johnson etikai tanácsadója, Alex Allen lemondott az ügy miatt.

A lakásfelújítás

Az egyik első botrány, amellyel Johnsonnak szembe kellett néznie, a korrupció vádja volt, miután WhatsApp-üzenetekből kiderült, hogy pénzt kért egy konzervatív párti adományozótól Downing Street-i lakásának felújítására.

A brit hírügynökségek arról számoltak be, hogy a munkálatok mintegy kétszázezer fontba, több mint 95 millió forintba kerültek.

A politikai adományokat és kölcsönöket szigorúan ellenőrzik az Egyesült Királyságban. A 7500 fontnál nagyobb összegű kölcsönöket a bizottság évente négyszer naplózza és nyilvánosságra hozza – jegyezte meg a CNN.

Johnson nem jelentette be, hogy adományt kapott, emiatt a Konzervatív Pártot tavaly decemberben 17 800 fontra bírságolta a választási bizottság.

Owen Paterson lobbibotránya

Johnson tavaly megpróbálta rávenni a konzervatív képviselőket, hogy szavazzák meg egy konzervatív képviselőtársuk felfüggesztésének megszüntetését.

Owen Paterson befolyásos konzervatív képviselőre és volt kabinetminiszterre harmincnapos felfüggesztés várt, miután a lobbiszabályok kirívó megsértésével vádolták.

Johnson javaslata visszatetszést váltott ki, ezért a miniszterelnök visszakozott, Paterson pedig végül lemondott képviselői mandátumáról.

A decemberi időközi választáson a liberális demokraták nyertek Paterson választókörzetében, amit az elmúlt kétszáz évben mindig magabiztosan vittek a konzervatívok.

A partygate

Boris Johnsont hónapokon át támadták a Downing Street-i rezidenciáján szervezett bulikért, amelyeket a járvány idején épp az általa vezetett kormány tiltott be.

Egy májusban, Sue Gray magas rangú köztisztviselő által szignált jelentés a szabályszegő rendezvények kultúráját bírálta, és új fényképeket hozott nyilvánosságra két különböző összejövetelről.

Az egyik bulit, egy átmulatott éjszakát Fülöp herceg temetésének előestéjén szervezték, olyan időszakban, amikor a közösségi élet szigorú korlátozásai miatt még a királynő is egyedül volt kénytelen elbúcsúzni férjétől, akivel csaknem 74 évet töltött együtt.

Gray azt írta: „A Johnson-kormányzat központjában lévő felső vezetésnek felelősséget kell vállalnia” azért a kultúráért, amely lehetővé tette a partik megrendezését.

Magát Johnsont a londoni Metropolitan Police megbírságolta, amiért részt vett egy partin a kormány épületében, és ezzel ő lett a történelem első brit miniszterelnöke, akiről megállapították, hogy hivatali ideje alatt megszegte a törvényt. A most lemondott Rishi Sunak pénzügyminisztert szintén megbírságolták, mert ő is részt vett ugyanezen az eseményen.

Johnson sajátosan kezelte a botrányt: a Downing Street először tagadta az összejöveteleket, majd azt állította, hogy a kormányfő nem tudott róluk, végül pedig elismerte, hogy azért vett részt rajtuk, mert azt hitte, munkahelyi rendezvények.

A Pincher-visszaéléssel kapcsolatos vádak

A lemondások e heti végeláthatatlan sorozatát az a felfedezés váltotta ki, hogy Johnson annak ellenére nevezte ki Chris Pinchert a kormányába, hogy tudott a szexuális visszaélésekkel kapcsolatos korábbi vádakról.

Pincher, a konzervatívok frakcióvezető-helyettese múlt héten mondott le, miután azt állították, hogy egy magánvacsorán két vendéget tapizott.

Pincher nem ismerte el közvetlenül a vádakat, de levelében arról tájékoztatta a kormányfőt, hogy „tegnap este túl sokat ittam”, majd „zavarba hoztam magamat és másokat”.

A Downing Street a leleplezési hullám közepette igyekezett megmagyarázni, hogy Pincher miért volt egyáltalán a kormányban, és tagadta, hogy Johnson bármi konkrétumot tudott volna a vádakról.

Utóbb kiderült, hogy Pincher ellen már három éve panaszt tettek a külügyminisztériumban, Johnsont pedig tájékoztatták a történtekről. A Downing Street ezután azt közölte, hogy a miniszterelnök megfeledkezett róla.

Johnson a héten elismerte, hogy hiba volt Pincher kinevezése, de a kár már megtörtént.

A kormánytagok lemondási hulláma percekkel azután kezdődött, hogy bocsánatot kért a döntésért: Rishi Sunak pénzügyminiszter és Sajid Javid egészségügyi miniszter is beadta felmondását. A következő 24 órában többtucatnyi tisztségviselő követte a példájukat.

(Borítókép: Boris Johnson 2021. január 26-án. Fotó: Justin Tallis / Pool / AFP)

Rovatok