Index Vakbarát Hírportál

A járatok közel fele késett a bukaresti nemzetközi repülőtéren

2022. július 7., csütörtök 18:54

A járatok több mint 40 százalékánál több mint 30 perces késést regisztráltak a bukaresti Henri Coanda Repülőtéren a június 30. és július 6. közötti időszakban, 56 járatot pedig töröltek a légitársaságok.

A légitársaságok a pilóták vagy utaskísérők hiányával, a repülőgépek meghibásodásával, a csomagok ki- és berakodásának elhúzódásával vagy a személyzet kényszerű cseréjével magyarázták a késéseket – közölte csütörtökön a bukaresti repülőtereket üzemeltető társaság (CNAB).

A CNAB szerint a 957 késés megoszlása nagyjából megfelel a bukaresti nemzetközi repülőteret használó légitárságok piaci részesedésének, a legtöbb késést a Wizzair (264), a Tarom (162), a Ryanair (148) és a Blue Air (99) járatainál regisztrálták az utóbbi hét napon.

Ugyanebben az időszakban 30 Bukarestből induló és 26 ide érkező járatot töröltek a légitársaságok. Június 30. és július 6. között 1189 járatot fogadott és 1177-et indított a bukaresti Henri Coanda Repülőtér. A román fogyasztóvédelem a hét elején közölte: ellenőrzéseket indított a reptéri fennakadások és járattörlések miatt bepanaszolt légitársaságoknál, de nem a bírságolásra, hanem arra összpontosít, hogy megelőzze a panaszok számának megsokszorozódását.

Máshol sem egyszerű

A reptéri fennakadások egész Európában megnehezítik az utasok életét, ugyanis sok helyen sztrájkolnak a légitársaságok, máshol műszaki problémák lépnek fel, és a földi kiszolgálószemélyzet hiányával is küszködnek.

Nemrég a Budapest Airport is közölte közösségi oldalán, hogy globális technikai probléma miatt az utasfelvétel jelentősen lelassult Budapesten is más repülőterekhez hasonlóan.

Londonban pedig akkora a munkaerőhiány, hogy a British Airwaysnek 650 járatot kellett törölnie Gatwickről és Heathrow-ról, ami 105 ezer utast érint ebben a hónapban, így folytatódik a repülőtéri káosz. A Heathrow reptéren olyan nagy a baj, hogy egyik nap a KLM pilótái pakolták ki a csomagokat a gépből – írja az Utazómajom.

Rovatok