Index Vakbarát Hírportál

Végleges a George Floyd halálát okozó rendőr ítélete

2022. július 8., péntek 09:18

21 évi börtönre ítélte a bíróság az afroamerikai George Floyd halálát okozó Derek Chauvin rendőrt az áldozat polgári és emberi jogainak megsértéséért.

A 46 éves Derek Chauvin Minneapolisban 2020. május 25-én, rendőrségi intézkedés közben kilenc percig térdelt a megbilincselt, levegőért kapkodó George Floyd nyakán és hátán. Az erről készült felvétel az Egyesült Államokban tiltakozó hullámot váltott ki, ami idővel Black Lives Matter mozgalomként híresült el, és felszínre hozta a rasszizmus, a rendőrségi erőszak és a társadalmi egyenlőtlenségek problémáját.

Később derült ki, hogy az egyik boltban hamis pénzzel fizető férfi szívbetegségben és Covid-19 betegségben szenvedett, és szervezetében rengeteg kábítószer volt.

Kész az ítélet vádalku alapján

A minneapolisi esküdtszék 2021. április 20-án bűnösnek találta az egykori rendőrt George Floyd megölésének vádjában, június 25-én pedig 22 és fél év börtönre ítélték, de fellebbezett az ítélet ellen.

A szövetségi bírósági vádpontok között szerepelt, hogy a rendőr megsértette a negyvenes éveiben járó fekete férfi jogait, amikor a nyakán és hátán térdelt, miközben Floyd meg volt bilincselve és nem tanúsított ellenállást, illetve megsértette emberi jogait is, amikor nem nyújtott neki elsősegélyt vagy orvosi ellátást.

Az ítélet végleges, mivel vádalku alapján született, viszont az előzetesben töltött hét hónap levonható a büntetésből.

(Borítókép:  Derek Chauvin 2021. június 25-én. Fotó: Pool via REUTERS/File Photo)

Rovatok