Index Vakbarát Hírportál

Meghalt a volt japán miniszterelnök, miután rálőtt egy merénylő

2022. július 8., péntek 06:40

Kórházba vitték és órákon át küzdöttek az életéért, de nem tudták megmenteni Abe Sinzó volt japán miniszterelnököt, miután egy kampányrendezvényen rálőttek – jelentette az NHK közszolgálati televízió.

Abe Sinzó volt japán miniszterelnök tüdőlövést kapott, a nyakán is megsérült, életveszélyes állapotban vitték 15 perccel később helikopteren kórházba, miután kétszer hátba lőtték. Abe beszédet mondott Nara városában a vasárnapi felsőházi választások előtt. Nem sokkal később már azt közölték hírügynökségi források, hogy leállt a szíve- és a légzése, ami egy Japánban használt kifejezés, és az életjelek hiányát jelzi, általában megelőzi a halottá nyilvánítást.

A BBC értesülései szerint a merénylet helyszínén dolgozó rendőrök azt mondták, a japán politikus nem mutatott életjeleket a merénylet után, és kritikus állapotban szállították kórházba. 

Ezt erősítette meg Kisida Fumio japán miniszterelnök is, hozzátéve, az orvosok küzdenek és mindent megtesznek Abe Sinzó életéért.

Reménykedem és imádkozom, hogy Abe túlélje ezt

– fogalmazott. Kisida Fumio kora délutáni sajtótájékoztatóján újabb információkat közölt, amikor azt mondta, úgy tudni, vérátömlesztést kap, és igyekeznek megmenteni az életét. 

Végül nem sikerült megmenteni Abe Sinzó életét. A narai orvosi egyetem kórházában tartott sajtótájékoztatón elhangzott, hogy Abe Sinzó már nem mutatott semmilyen életjelet, amikor bevitték a kórházba, de megpróbálták újraéleszteni. „Rendkívül súlyos volt az állapota” – mondta az orvos, aki a kórházban először megvizsgálta. Hidetada Fukushima, az egyetemi kórház sürgősségi orvoslással foglalkozó professzora elmondta, hogy Abe Sinzónak belső vérzése volt és két sebet szenvedett a nyakán, egymástól körülbelül 5 centiméter távolságra. Az egyik golyó a szívébe hatolt. Vérátömlesztést végeztek, de végül nem tudták elállítani a vérzést. Abe halálát helyi idő szerint 17 óra 3 perckor állapították meg.

A kormányfő elítélte a merényletet, azt barbárnak és gonosz cselekedetnek minősítette. Azt mondta, az elkövető motivációja nem világos, ugyanakkor a közelgő japán választásokat a demokrácia alapjának nevezte, és kijelentette, hogy a támadás elfogadhatatlan.

Házi készítésű fegyvere volt

A rendőrség letartóztatott egy férfit gyilkossági kísérlet gyanújával, és lefoglalt egy fegyvert. A japán média arról számolt be, hogy a lövöldözés gyanúsítottja körülbelül három évig a haditengerészetnél szolgált, 2005-ben szerelt le. A rendőrség azt állította, hogy házilag készített fegyverrel támadt a gyanúsított. Egy fényképen két henger alakú fémdarab látszott, amelyek, úgy tűntek, mintha erősen átkötötték volna őket fekete szalaggal, és a támadás helyszínének közelében találták meg.

Abe Sinzó 2006 és 2007 között, majd 2012 és 2020 között volt hivatalban – ezzel ő a történelem leghosszabb ideig hivatalban lévő japán miniszterelnöke. Egészségi okokra hivatkozva 2020-ban lemondott a kormányfői posztról, még mandátumának lejárta előtt.

Az NHK japán közszolgálati televízió azt jelentette, hogy Abe Sinzó a földre esett, és úgy tűnt, hogy vérzik a mellkasa, miután hátulról sörétes puskával rálőttek.

A rendőrség őrizetbe vett egy Tecuja Jamagami nevű, negyvenes éveiben járó, Narában élő férfit. A feltételezett merénylő nem próbált elmenekülni. A támadás egyik szemtanúja azt mondta, hogy az első lövéstől Abe hátrafelé tántorodott, és a második lövés után a földre esett – írja a Bloomberg.

Zéró tolerancia a fegyvertartás terén

Japánban szinte zéró tolerancia van a fegyvertartás terén – ez a megközelítés szakértők szerint hozzájárul a fegyveres bűncselekmények rendkívül alacsony arányához. Japánban vannak a világ legszigorúbb fegyvertartási törvényei, és a 125 millió lakosú országban rendkívül alacsony az ilyen fegyverek által okozott halálesetek éves száma. A fegyvertartási engedély megszerzése hosszú és bonyolult folyamat még a japán állampolgárok számára is, akiknek először egy lövészegyesület ajánlását kell megszerezniük, majd szigorú rendőrségi ellenőrzésen kell átesniük.

A kardok és lőfegyverek birtoklásáról szóló 1958-as törvény kimondja, „senki sem birtokolhat lőfegyvereket vagy kardot”. A kivételek között szerepelnek a vadász- és sportcélú sörétes puskák. A leendő tulajdonosoknak tanfolyamokon kell részt venniük, valamint írásbeli és gyakorlati vizsgát kell tenniük. Ezután pszichológiai vizsgálaton kell átesniük, hogy megállapítsák róluk, alkalmasak-e a lőfegyver birtoklására. A rendőrségi háttérellenőrzések még a fegyvertulajdonosok rokonainak kikérdezését is magukban foglalják – írja a Guardian.

A kézifegyverek polgári tulajdonlása tilos. Az a néhány jogsértés, amelyről a média beszámolt, általában az ország jakuza bűnszövetkezeteinek tagjait érinti. A rendőrség adatai szerint 2020-ban 21 letartóztatás volt lőfegyverhasználat miatt, ebből 12 bandákhoz köthető.

(Borítókép: A merénylet helyszíne Nara városában 2022. július 8-án. Fotó: JIJI PRESS / AFP)

Rovatok