Index Vakbarát Hírportál

Biden rendeletben engedélyezné az abortusztabletták postázását az azt betiltó államokba

2022. július 8., péntek 19:50

A demokraták egyre erősebb nyomása közepette az elnök azt tervezi, hogy rendeletet ad ki, amelyben megkísérli biztosítani az abortuszgyógyszerekhez és az esemény utáni tablettákhoz való hozzáférést azokban az államokban, ahol betiltották a terhességmegszakítást.

A Fehér Ház csütörtökön késő este kiadott nyilatkozata szerint Joe Biden egy olyan végrehajtási rendelet aláírását tervezi, amely megpróbálja biztosítani az abortuszhoz és a sürgősségi fogamzásgátláshoz való hozzáférést, védi a betegek magánéletét, és megerősíti az érintettek jogi lehetőségeit − írja a Washington Post

A rendelet utasítja Xavier Becerra egészségügyi és humánügyi minisztert, hogy harminc napon belül nyújtson be jelentést ezekről a kérdésekről. Becerra azt is feladatul kapta: találjon módot a lakosság tájékoztatására, hogy a reproduktív egészségügyi szolgáltatásokat − köztük az abortuszt − igénylők tudják, hogyan juthatnak hozzá azokhoz.

Biden arra is utasítja a főügyészt és a Fehér Ház tanácsadóját, hogy hívjanak össze pro bono magánügyvédeket, ügyvédi kamarákat és közérdekű szervezeteket, hogy ösztönözzék az ilyen szolgáltatásokat keresők vagy kínálók jogi képviseletét.

A jogászok talán még tehetnek valamit

Az Egyesült Államokban a Legfelsőbb Bíróság döntése óta az abortusz szabályozása teljesen átkerült a tagállamok hatáskörébe, a szövetségi kormány abba nem szólhat bele, de a demokraták abban bíznak, hogy egyes esetekben a jogászoknak sikerül áthidaló megoldásokat találniuk. 

Az ilyen képviselet magában foglalhatná annak a jognak a védelmét, hogy az államon kívülre utazhassanak orvosi ellátásért

− áll a Fehér Ház közleményében.

A jogi segítségnyújtás az abortuszjogok egyes képviselőinek egyik fő problémája. Gretchen Whitmer, Michigan állam demokrata kormányzója csütörtökön sürgette a Biden-kormányt, hogy „hárítson el minden problémát”, rámutatva azokra a jogi akadályokra, amelyek megakadályozhatják a michigani lakosokat abban, hogy Kanadában keressenek megfelelő egészségügyi szolgáltatásokat, vagy hogy a határon túlról gyógyszert hozzanak át.

Ebben a nők alapvető jogait veszélyeztető, bizonytalan pillanatban kreatívnak kell lennünk, és bátor lépéseket kell tennünk

− írta Whitmer a Biden-kormány tisztviselőinek küldött leveléhez csatolt nyilatkozatában.

Mint azt megírtuk, az Egyesült Államok Legfelsőbb Bíróságának döntése értelmében amerikai nők milliói veszítették el az abortuszhoz való alkotmányos jogukat. Az ítélet következtében egyes államok teljesen betilthatják a beavatkozást, ahogy a republikánus vezetésű államok sorra teszik is. Ám itt még nem áll meg a tiltás: több államban azt is szankcionálni kívánják, ha valaki egy olyan államba utazik elvégeztetni az abortuszt, ahol az legális. 

(Borítókép: Joe Biden. Fotó: Al Drago / Bloomberg / Getty Images)

Rovatok