Index Vakbarát Hírportál

Csak az állami lutri nyertesei zarándokolhatnak Mekkába, méghozzá méregdrágán

2022. július 9., szombat 17:53

Szaúd-Arábia újonnan bevezetett sorsolási rendszere a 2022-es haddzsra feldühítette a muszlimokat Európában, Ausztráliában és Amerikában. Az idei mekkai zarándoklatra való felkészülés sok muszlim számára pénzügyi és logisztikai rémálommá vált.

Még ha minden a terv szerint is halad, a haddzsra való felkészülés és maga a zarándoklat sok muszlim számára érzelmi feltöltődéssel ér fel. Ugyanakkor az Európa, Ausztrália és Amerika mintegy 50 országából érkező több ezer zarándok számára az idei haddzsra való felkészülés pénzügyi drámává súlyosbodott.

Júniusban a szaúd-arábiai haddzsminisztérium bejelentette, hogy az ezekből a térségekből származó muszlimoknak azonnali hatállyal a kormány által támogatott Motawif weboldalon, egy újonnan bevezetett sorsolási rendszerben kell jegyet igényelniük a zarándoklatra – meghatározott áron.

Az új rendszer azért hozták létre, hogy megvédje a zarándokokat a „talmi” utazásszervezőktől, akik online és offline egyaránt váltakozó árakon kínálták a haddzsvízumot. Az intézkedés azonban a régóta működő szervezőket is hátrányosan érintette, akik már eladták a belépőket a július 7-én kezdődött 2022-es haddzsidényre.

A zarándoklat a szaúd-arábiai Mekkában található Kába kőhöz, Isten házához minden, 65 évnél fiatalabb, fizikailag és anyagilag rátermett muszlim számára kötelező.

„A világjárvány és mindazok után, amin az elmúlt években keresztülmentünk, úgy éreztem, hogy fel kell éleszteni a kapcsolatomat Istennel” – mondta Omar, az Egyesült Államokban élő libanoni férfi, aki már kérelmezte a haddzsvízumot egy amerikai utazási iroda révén. A teljes neve elhallgatását kérte attól tartva, hogy a jövőben gondja támad a haddzshoz szükséges vízum kérelmezésekor.

Miután Szaúd-Arábia áttért az új sorsolási rendszerre, Omar visszavonta utazási kérelmét.

„De még mindig nem kaptam vissza a befizetett összeget” – panaszolta.

Még a Motawif-lottón szerencsés nyertesek is azt állítják, hogy az új rendszer több gondot okoz a korábbi, hagyományos jegyvásárlásnál, pedig az állami lutriban nagyjából 6000 dollárnál, 2,4 millió forintnál kezdődik a haddzscsomag ára.

Sokan a Twitterre zúdították panaszaikat.

„Platina csomagot” vettem 216 órája, és azóta sem történt semmi – írta egyikük.

It has now been 216 hours since my wife & I paid for a "Platinum" Hajj package.. here is as much of the #paidbutfailed journey as I can recall..

Back in simpler times - when I associated "ballot" with LFC & UEFA tickets.. when "package" meant a stress free deal with flights..

— Zeeshan Sarwar (@zeeshan172) June 28, 2022

A panaszosok problémái hasonlók: nem érkezett meg a befizetésük, nem erősítették meg jelentkezésüket, nem egyezik a repülőjegy- és szállásdátum, hotelt cseréltek. Ráadásul az ügyfélszolgálat gyakorlatilag elérhetetlen.

Radikálisan korlátozták a zarándokok számát

Az új, kötelező érvényű rendszer bevezetése előtt a más földrészen élő muszlimok közül sokan maradtak ki a haddzsból. A kiosztott jegyek száma mindig arányos volt egy adott ország muszlim lakosságával.

A világjárvány éveiben radikálisan csökkentették a zarándoklatra jogosultak számát. Korlátozták az ázsiai és közel-keleti országokból beengedett muszlimok, sőt a szaúdiak számát is.

A világjárvány előtt, 2019-ben a 2,5 milliót is elérte a zarándokok száma, 2020-ban viszont már csak ezren látogathattak Mekkába.

Tavaly hatvanezer, az idén pedig egymillió ember kap látogatási engedélyt.

2 days until beginning of #Hajj1443pic.twitter.com/3c9dnbqWYq

— Haramain Sharifain (@hsharifain) July 5, 2022

Ezek közül a legkisebb az európai, ausztrál és amerikai muszlimok aránya, akik csak sorsolással juthatnak Mekkába, legfeljebb ötvenezren – számolta ki a németországi Freiburgi Egyetem iszlám és Közel-Kelet-tanulmányok professzora, aki szerint az új rendszer a jövő próbája lehet.

„Mohammed bin Szalmán szaúdi koronaherceg már bejelentette, hogy a Vision 2030 részeként a zarándokok számát tömegesen növelni szándékozza” – mondta Simon Wolfgang Fuchs.

A változás jegyében módosulnak a nők jogai, 35 év elteltével újranyitnak a mozik, és megkezdődött a Neom nevű ökováros építése, amely 33-szor lesz nagyobb New Yorknál.

„A stratégiában szerepel továbbá a vallási turizmus erősítése, beleértve a haddzsot, amelyre a jövőben soha nem látott számú zarándok érkezhet” – mondta Fuchs.

(Borítókép: A muszlim hívők és zarándokok a Kába, az iszlám legszentebb szentélye körül imádkoznak a nagymecsetben Szaúd-Arábia szent városában, Mekkában 2022. július 6-án. Fotó: Afp)

Rovatok