Index Vakbarát Hírportál

Kiderült, mi vezethetett Abe Sinzó halálához

2022. július 9., szombat 16:07

Tagadhatatlan hiányosságok voltak a Narában, egy választási nagygyűlésen agyonlőtt Abe Sinzó volt japán kormányfő biztonsága érdekében meghozott intézkedésekben – ismerte be szombaton a helyi rendőrség vezetője, aki vizsgálatot ígért az ügyben.

A választási gyűléseken néha igen enyhék a biztonsági intézkedések Japánban, ahol ritkák az erőszakos bűncselekmények, és a lőfegyverekre vonatkozó előírások igen szigorúak, de egyesek úgy vélik, hogy az ország nyugati felében fekvő Narában elégtelenek voltak az intézkedések, tekintettel Abe Sinzó pályafutására.

Úgy gondolom, tagadhatatlan, hogy gondok voltak az Abe volt miniszterelnökkel kapcsolatos intézkedésekkel

– jelentette ki újságírók előtt a narai rendőrség főnöke, Onizuka Tomoaki, aki megígérte, hogy „maradéktalanul feltárják a problémákat, és meghozzák a szükséges intézkedéseket”.

„Nagyon fontos, hogy mélyreható vizsgálatot végezzünk annak felderítésére, mi történt” – tette hozzá a rendőrfőnök.

Elmondása szerint amióta 1995-ben rendőrtiszt lett, vagyis több mint 27 éves pályafutása alatt nem érzett ekkora lelkiismeret-furdalást, sem sajnálatot, mint most.

„Elégedetlen voltam vele, úgy döntöttem, megölöm”

Mint ismert, Abe Sinzó, Japán volt miniszterelnöke éppen az ország középső részén található Nara városában mondott kampánybeszédet, amikor váratlanul több lövés érte. Televíziós képsorokon látni lehet, hogy a volt kormányfő egyszer csak eszméletét vesztve összeesik, pillanatokkal később pedig a háttérben lévő rendőrök földre kényszerítenek egy szürke pólós férfit, akit ekkor már lefegyvereztek.

A 67 éves Abét rögtön kórházba szállították, de ekkor már a szíve és a légzése is leállt. A narai kórház intenzív osztályának főorvosa, Fukusima Hidetada elmondta, hogy a politikus a két nyaki lövés mellett a szívén is megsebesült, halálát az erős vérzés okozta.

A gyilkosságot egy volt tengerészgyalogos, Tecuja Jamagami követte el. A 41 éves, Narában élő férfi beismerte a tettét, és a kihallgatáson azt mondta a nyomozóknak, hogy elégedetlen volt a korábbi kormányfővel, ezért döntött úgy, hogy megöli. 

A merénylő lakását később átkutatták, és további házi készítésű fegyvereket, valamint lehetséges pokolgépalkatrészeket találtak. Elmondása szerint nem Abe politikai nézeteivel volt problémája, hanem egy bizonyos szervezetre haragudott, és azt gondolta, a volt kormányfő tagja ennek a szervezetnek. A rendőrség azonban egyelőre nem tudja, létezik-e az a bizonyos szervezet.

(Borítókép:  Abe Sinzó. Fotó: Tomohiro Ohsumi / Getty Images)

 

Rovatok