Index Vakbarát Hírportál

Lemond Srí Lanka miniszterelnöke

2022. július 9., szombat 17:05

A kormányfő kész benyújtani a lemondását, ha valamennyi párt megegyezik egy új kormány megalakításában.

Beleegyezett, hogy lemond tisztéről Ranil Vikremeszinge Srí Lanka-i miniszterelnök – jelentették be szombaton a szigetországban. Dinuk Colambadzse szóvivő közölte, hogy a kormányfő kész benyújtani a lemondását, ha valamennyi párt megegyezik egy új kormány megalakításában.

Colombóban szombaton több ezer tüntető rohamozta meg az elnök fővárosi rezidenciáját és hivatalát az ország hét évtizede tartó, legsúlyosabb gazdasági válsága miatt hónapok óta növekvő közfelháborodás közepette.

A parlamenti pártok vezetői az elnöki palota ostroma után találkozót tartottak, és az államfő és a miniszterelnök lemondását követelték

– írta a Twitteren Rauff Hakím ellenzéki törvényhozó. Hozzátette: konszenzusra jutottak, amely szerint átmenetileg a parlament elnöke tölti be a miniszterelnöki tisztséget, és dolgozik egy új kormány megalakításán.

Az ország gazdasága összeomlott

A Srí Lanka-i gazdaság összeomlott, a zűrzavarban India és más országok segítségéből próbálnak boldogulni, míg az ország vezetői hitelmegállapodásról próbálnak tárgyalni a Nemzetközi Valutalappal. A gazdasági válság következtében számos alapvető termék hiánycikk lett, az emberek csak nehezen tudnak élelmiszert, üzemanyagot és más szükséges árucikket vásárolni.

A gazdasági válság következtében hónapok óta tüntetések vannak, amelyek miatt megrendült az országot az elmúlt két évtized nagy részében vezető Radzsapaksza család hatalma.

Az elnök bátyja, aki a miniszterelnöki tisztséget töltötte be, májusban heves tüntetések után lemondott, míg másik három Radzsapaksza korábban távozott a kabinetből. Vikremeszinge májusban került a kormány élére azzal a feladattal, hogy kivezesse az országot a válságból.

Rovatok