Index Vakbarát Hírportál

Veszélyben az óriás mamutfenyők, erdőtűz pusztít a Yosemite Nemzeti Parkban

2022. július 9., szombat 21:21

Bezárták az amerikai Yosemite Nemzeti Park egy részét, ahol a híres óriás mamutfenyők állnak, és több száz ember evakuálását rendelték el a park déli részén pusztító erdőtűz miatt. A tűz péntek estére már 188 hektáron égett.

Az erdőtűz a Mariposa Grove környékén pusztít, amely körülbelül 500 érett korú óriás mamutfenyőnek ad otthont, közülük a legidősebb a Grizzly Giant nevű fa, melynek korát 1900–2400 évre teszik.

Nancy Phillipe, a nemzeti park tűzvédelmi szóvivője elmondta, egy csapat azon dolgozik, hogy tűzálló fóliával borítsák be a fenyők törzsét, hogy védjék azokat a fékezhetetlen lángoktól – írja az Associated Press hírügynökség.

A tűz okát még vizsgálják, a park nagy része azonban továbbra is nyitva van a látogatók előtt. A tűzoltók a levegőből és a földön is dolgoznak a lángok elfojtásán. Csaknem háromszáz tűzoltót, valamint két helikoptert és egy üzemanyagtöltő repülőgépet is bevetettek – mondta a szóvivő.

Az óriás mamutfenyőkről korábban megállapították, hogy ellenállnak a tűznek, a folyamatos erdőtüzek és az egyre intenzívebb és pusztítóbb aszály miatt azonban sokkal sebezhetőbbé váltak. A Yosemite Nemzeti Parkban többször ellenőrzött égetéssel tisztították meg a mamutfenyők környékét a bozóttól, hogy erdőtűz esetén ezek ne gyorsítsák fel a lángok terjedését.

A hatóságok szerint a tűz péntek estére már 188 hektáron égett.

Rovatok