Index Vakbarát Hírportál

Kivonul Európából a Facebook?

2022. július 10., vasárnap 12:11

El tudja képzelni az életét Facebook, Instagram vagy WhatsApp nélkül? Lehet, hogy elbúcsúzhat tőlük, az ír adatvédelmi bizottság ugyanis most megágyazhat a Meta kivonulásának. Vagy mégsem? Van okunk félni? Szájbarágó az Indexen.

Mint idén februárban megírtuk, ultimátumszerű követeléssel állt elő a Facebook, az Instagram és a WhatsApp anyacége, a Meta: ha nem tárolhatja az uniós felhasználók adatait amerikai szervereken, leállítja az említett szolgáltatásokat, és teljesen kivonul az európai piacról.

Az Európai Unió Bírósága 2020 júliusában megsemmisítette az EU és az Egyesült Államok között létrejött, a személyes adatok továbbítását lehetővé tevő, Adatvédelmi Pajzsnak (Privacy Shield) nevezett megállapodást.

Az ír adatvédelmi bizottság nemrég arról tájékoztatta európai kollégáit: megakadályozza azt, hogy a Meta az európai felhasználóinak az adatait az Egyesült Államokba továbbítsa. A határozattervezetet – amely egyébként nem csak a Facebook anyavállalatát érintené – már elküldték a többi európai adatvédelmi szabályozó hatóságnak. Nekik most egy hónap áll rendelkezésükre, hogy véleményt nyilvánítsanak.

Nem ennyire egyértelmű a helyzet, ugyanis jelenleg is tárgyalások zajlanak az Európai Unió és az Egyesült Államok között egy olyan új adattovábbítási szabályozásról, amely lehetővé tenné a Metához hasonló vállalatok számára, hogy az ír megrendeléstől függetlenül továbbra is átküldhessék az adatokat az Atlanti-óceánon.

Mint azt megírtuk, Koi Tamás szakújságíró szerint egyelőre még nem ismertek az ír adatvédelmi bizottság határozattervezetének részletei: például nem tudni, hogy jogellenesnek minősítették-e a Facebook által eddig folytatott adatkezelési gyakorlatot. Ugyanakkor az uniós tagállamok adatvédelmi hatóságai is dönthetnek másként az ír határozattervezetről, és a Meta a számára kedvezőtlen döntést jogi úton is megtámadhatja.

A szakértő arra is kitért: könnyen lehet, hogy mire a végéhez ér a jogi eljárás, már lesz egy új adatcsere-egyezmény. Az Egyesült Államok és az Európai Unió márciusban arról tájékoztatott: letették az új egyezmény alapjait. És nem mellékes szempont az sem, hogy Írországnak sem érdeke a Facebook kivonulása, mivel a cég a befizetett adóval jelentős összeggel járul hozzá az ottani költségvetéshez.

(Borítókép: Ruzsovics Dorina / Index)

Rovatok